Monday, 31 December 2012

fondant icing? macam mana tuh??

hei hei..semalam fiqa busy mencari resipi fondant icing..
ala krim yang boleh main macam tanah liat tuh..hehehe
Fiqa pun google sana, google sini, jumpa resepi nya lebih kurang macam ni:
Bahan-bahan
63 ml air
1 sudu besar gelatin halal ( guna Halalgel)
125 ml sirap glucose
1 1/2 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayur (shortening)
1 kg gula aising (Ayak dulu)
Pewarna pilihan

Cara-cara 
1. Kaedah double boiled digunakan utk membuat fondant ni. 
2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang.
3. Double boiled bahan tadi. Kacau gelatin sehingga larut.
4. Kemudian masukkan sirap glucose, gliserin & shortening ke dalam bahan yang sudah larut tadi. Kacau sehingga semuanya larut.
5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan bahan tadi sejuk atau suam-suam kuku.
6. Setelah bahan suam2 kuku, masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses menguli boleh diteruskan menggunakan breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan)
7. Biarkan doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.
8. Seterusnya, proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit sahaja pewarna sehingga dpt warna pilihan hati.
9. Akhir sekali proses membentuk doh.

oh ya, fiqa terus buat krim fondant ini, tapi fiqa memandai je ubah suai sebab ada bahan yang tak cukup seperti gelatin. fiqa tak tahu nak cari gelatin kat mana! hehe
*sekarang fiqa baru tahu, gelatin tuh rupanya agar2. haha
lagi, dalam stok di dapur tiada gula icing tapi disebabkan inovatif fiqa ganti kan gula icing dengan gula halus yang dicampur dengan tepung jagung, oh itu memang bahan asas gula aising! haha kreatif kan?
Selepas itu fiqa buat la cup cake vanilla oreo..kemudian tanpa disangka fiqa kembali ke alam tadika! hihi
fiqa pun syok menguli fondant untuk dihiasi di atas cup cake dan inilah hasilnya!
haha rasa memang macam kanak2 bila dapat buat fondant ni. serious seronok! 

p/s: fiqa last2 tak makan cake yang dihias sebab sayang. Tapi krim fondant amat lah manis! tak termakan dek fiqa! hee XD

Wednesday, 26 December 2012

Blog Fiqa Nsz sudah siap dibaik pulih :)


Yey! Akhirnya blog fiqa sudah siap dibaiki semula. 
hmm macam mana okay tidak wajah terbaru blog fiqa? suka tak? hehe yang penting fiqa puas hati and i'm very love it soo much.. <3


haa cantik tak header baru fiqa ini? :D


Friday, 21 December 2012

Hoobastank- The Reason Lyrics



The Reason
I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

and the reason is You [x3]

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you


p/s: lagu ni memang terbaikk lah. cool sangat~ :D

Wednesday, 12 December 2012

5 khawarizmi memories :)


 video ini fiqa buat khas untuk kawan2 5 khawarizmi.
kepada nama yang tak di mention, sorry a lot. (tak ada picture yang sesuai)
 And special thanks for my best friends (yang fiqa tak mention name dlm video):
Teah, Nadiah, Najihah, Alyani, Zura, Malini. :)

patah hati?




Okay that's what i feel. hmm :(


Friday, 7 December 2012

Dress and Domain giveaway

 
 
 jom join :)
 
klik banner ok. :D
 
 

Friday, 30 November 2012

Lumrah kehidupan- yang hidup pasti akan mati.

     Hai semua. dah lama sangat rasanya fiqa tak post entry. Spm sebulan..at last, tinggal lagi satu paper je untuk dihabiskan. Geografi. hmm rakan2 fiqa yang lain dah merdeka lepas habis paper biology selasa lepas. I am soo jealous..XD

     Dalam hepy2 nak tamatkan exam biology selasa lepas, ada dugaan yang datang menimpa.
Pagi sebelum exam biology, dalam pukul 3 lebih, fiqa dapat khabar yang datuk fiqa yang dimasukkan ke hospital sejak ahad telah pun pergi meninggalkan fiqa buat selamanya. Rasa sedih, terkejut, hiba semua bercampur baur. Fiqa lepas dapat khabar terus pergi ke rumah datuk pagi tu. Bawa semua kelengkapan spm. Dalam 4.30 pagi, jenazah arwah datuk selamat sampai di rumah. Rasa sedih sangat bila fiqa lihat arwah. tapi dalam hati fiqa bersyukur sebab dia pergi dalam keadaan yang aman. fiqa lihat wajah arwah bersih sangat. itu yang membuatkan fiqa yakin arwah tergolong dalam orang yang muqarrabin (dekat dengan Allah). Insya-Allah.

     So, lepas tu fiqa gagahkan diri pergi ke sekolah dengan berbekalkan azam "A biology untuk datuk". Walaupun ada rasa sedikit terkilan sebab terpaksa pergi tinggalkan arwah dan tak dapat hadir ke majlis pengebumian datuk, fiqa yakin yang datuk tetap berada di hati dan ingatan fiqa.

     Dalam 3 hari, kenduri arwah dijalankan di rumah datuk dan di masjid. Sebak bila baca yaasin untuk arwah. terkenang saat2 manis fiqa bersama-sama atok. Fiqa ada juga mimpi berjumpa dengan atok, fiqa lihat atok dalam keadaan bahagia sekali. Fiqa cakap kat atok "fiqa sayangkan atok buat selama-lamanya". Kemudian dia tersenyum, dan hilang daripada pandangan fiqa. Sedar je dari tidur, fiqa rasa ada air mata mengalir. hmm, fiqa sememangnya rindukan atok.

     Lastly fiqa harap yang perginya atok ini dapat membawa azam yang baru untuk fiqa harungi liku2 kehidupan yang mendatang. Apa2 pun yang pergi tetap pergi, yang hidup, LIFE MUST MOVE ON.

      Yang penting kita kena sentiasa bersedia dari segi zahir dan batin untuk menerima jemputan daripada Allah S.W.T dengan utusanNya malaikat Izrail dalam keadaan yang gembira untuk menemui-Nya kerana ajal maut ditangan-Nya. Insya-Allah, mudah-mudahan kita tergolong dalam orang2 yang dirahmati dan diberkati Allah. Amin.

Al-Fatihah buat arwah datuk
yang pergi pada 27 November 2012 bersamaan 13 Muharram 1434 hijrah.


-kepergianmu sentiasa dalam ingatan-

Saturday, 27 October 2012

The Adventurous Adventures of One Direction



seriously mmg best tengok One Direction in cartoon. :D

Black ft Malique - Teman Pengganti



Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti


Bunga Cinta yang Sirna

Bunga Cinta yang Sirna

Lihatlah di sana
Sekuntum bunga hatiku
Hilang dibawa angin lalu
Semacam perasaan ini
Yang dulunya mekar
Namun kini semakin layu.

Lihatlah di sana
Sekuntum bunga hatiku
Yang semakin pudar
Ditelan janji yang hilang
Telah punah segalanya
Seperti tasik yang gersang.

Lihatlah di sana
Sekuntum bunga hatiku
Musnah dilanda kemarau panjang
Kerana tiada disirami cinta
Yang dulunya tulus
Kini telah sirna.

Lihatlah di sana
Tiada lagi bunga hatiku
Kerana kini nafasku sudah terhenti
Walau jasad masih berjalan
Mengejar harapan yang pergi
Semuanya telah hilang
Gara-gara cinta yang sirna.

(puisi ini merupakan puisi kekecewaan ku)

Hasil nukilan,

Puisi Pantai Cinta


Puisi Pantai Cinta

Aku pohon sepi itu
Setia menunggu mu.
Aku burung rindu itu
Setia mengharapkan mu.

Watak ikan menari riang
Angin utara menghembuskan bayunya
Tatkala mataku memandang agung
Di jeladeri itu.

Membirunya laut ingatan
Deras ombak kenangan damai
Perahu waktu berdagang pergi
Kapal kasih berlabuh rela.

Apakah pasir nasibku?
Rupanya batu takdir ini?
Yang melepaskan buih cinta tulus
Demi sebuah langit impian agung.


Hasil nukilan,

Puisi Damai Pantai Jiwa

Puisi Damai Pantai Jiwa

Indahnya pepohon itu
Kicauan burung berlagu
Ritma ikan harmoni
Menggamit memori kudus.

Hembusan angin lalu
Membawa resah pergi
Damai lautan membiru
Membawa makna ketenangan.

Suara ombak ketawa
Perahu menyanyi riang
Nelayan bebas menebar
Tanpa erti lelah.

Hujung jeladeri itu kapal
Menghilang dalam kabus jiwa
Membawa seribu harapan
Sebuah impian agung.

Damainya pantai jiwa
Mendakap segunung impian
Bagaikan pasir memutih
Kelikir batu takdirnya.

Ya Allah,
Agungnya CintaMu,
Memberikan nafas baru
Buih suci di bawah langit ingatan.

(puisi ini merupakan tanda terima kasih ku kepada Allah S.W.T yang telah mencipta alam yang sebegitu indah untuk sekalian manusia)

Hasil nukilan,

Sunday, 21 October 2012

Ayah, saya sayang ayah!!


Oleh: Fiqa Nsz


Aku masih termenung di jendela bilik ku. Kicauan burung-burung di pepohon di luar rumah begitu mengusik jiwa ku. Aku terpandang potret yang tergantung kemas di dinding kamar ku yang membawa satu nostalgia kepada ku. Tiba-tiba aku terkenang peristiwa yang berlaku kira-kira dua tahun dahulu. Peristiwa hitam itu masih segar di dalam kotak ingatanku. Peristiwa yang benar-benar mengubah corak hidup ku.

“Hafiz, sekarang sudah masuk waktu zuhur. Tutup radio dan pergi bersiap untuk ke masjid”, ayah ku mengingatkan ku.

“Ayah, Hafiz baru nak layan lagu Bunkface, kacau daunlah ayah ni”, aku menjawab dengan nada yang menyakitkan hati ayah. Ayah cuma menggeleng. Kecewa dengan sikap anaknya yang semakin membesar semakin melawan.

Petang itu, aku pergi ke bandar bersama kawan ku, Afiq, tanpa tujuan. Menyedari tiada apa lagi yang hendak ku buat, aku akhirnya pulang ke rumah yang lima batu jauhnya dari bandar.

Setibanya aku di rumah, tiada lampu yang terpasang. Ayah mesti sudah masuk tidur, fikirku. Apabila aku melangkah masuk ke dalam rumah, kelihatan ayah ku sedang menunggu ku dengan rotan di tangan.

“Pukul 12 malam kamu balik, kamu pergi mana?” Ayahku menyoal tegas.

“Pergi bandar dengan kawan, saja jalan-jalan, kenapa tak boleh?” Sengaja aku memberikan jawapan sebegitu untuk menyakitkan hati ayah.

“Zhapp!” Satu ayunan tidak semena-mena hinggap di badan ku yang cukup membuatku menderita. Aku tergamam. Tiba-tiba terpacul keluar perkataan ini daripada mulutku, “Saya benci ayah!” Aku terus meluru ke kamar ku meninggalkan ayah yang dalam keadaan kecewa.

* * * *

Keesokannya, aku terus pergi ke sekolah tanpa mencium tangan ayahku. Aku masih marah dengan ayahku.

 Tiba-tiba suara halus berbisik ke telingaku. “Hafiz, tak payahlah kau ke sekolah, kau ponteng, biar ayah kau malu dengan pihak sekolah. Lagipun, bukannya ada apa-apa di sekolah, nanti kena marah dengan cikgu saja adalah”. Aku tidak jadi ke sekolah.

“Rasakan!!” Aku menjerit di dalam hatiku. Aku terus berjalan ke bandar tanpa perasaan bersalah. Dalam perjalanan, aku terserempak dengan Afiq, kawan baik ku. Aku memberitahu niat jahatku. Afiq pula cuma mengiakan sahaja. Itu yang membuatkan aku suka berkawan dengannya.

* * * *

Semakin lama, perangaiku semakin keterlaluan. Hampir seminggu aku tidak ke sekolah. Aku sudah hilang semangat untuk belajar. Guru tingkatan ku sudah mengesyaki bahawa selama ini aku tidak hadir ke sekolah kerana ponteng. Tanpa pengetahuan aku, pengetua telah menemui ayah untuk berbincang perihal ku yang acap kali tidak hadir ke sekolah.

Malam itu, aku dimarahi teruk oleh ayah. Aku yang masih memendam perasaan marah terhadap ayah yang suatu ketika dahulu merotanku, makin bertambahlah rasa benci terhadapnya. Marah ku semakin melaut, malahan tidak pernah surut. Ayah umpama membubuh garam ke luka, itu tanggapanku.

* * * *

Hari ini genap umurku 14 tahun. Kedengaran suara ayah memanggil ku, “Hafiz, mari sini sekejap”, panggil ayah. Aku melangkah longlai menuju ke ruang tamu.

“Ada apa ayah?” Aku menyoal dengan nada yang agak tinggi.

“Nah, ambil ni hadiah daripada ayah. Selamat Hari Lahir yang ke-14, nak”, ayahku berkata, lembut. Aku merampas sahaja hadiah itu dari tangan ayah. Tanpa ungkapan terima kasih, tanpa menunjukkan reaksi gembira, aku berlalu pergi. Aku tidak tahu mengapa aku sungguh tega melakukan ayah sedemikian rupa. Aku berpaling sebentar. Jelas terpancar kekecewaan dan kesedihan pada raut wajahnya. Hadiah yang ayah beri aku biarkan sahaja. Malas rasanya mahu melihat isi dalamnya.

* * * *

“Hafiz, ayah nak pergi ke laut, jaga diri baik-baik ya, nak”, ayahku berkata. Nadanya jelas kedengaran seperti orang yang berada dalam kesedihan. Aku lansung tidak menjawab. Aku lebih rela membatukan diri di dalam bilik.

Setelah ayahku berangkat pergi, aku lantas memasang radio yang terletak di atas meja. Sesudah itu, aku menghempaskan badanku di atas tilam usang yang tidak begitu empuk. Aku mengelamun sendirian.

“Kringg, kringg..”. Deringan telefon memecahkan kesunyian yang sudah lama terbina. Sungguh jelas sekali kedengaran di ruang tamu. Dengan malas, aku melangkah ke ruang tamu untuk mendapatkan telefon.

“Assalamualaikum, Hafiz ada?”. Suara yang aku tidak kenali. Siapa agaknya, getus hati kecilku.

“Waalaikumsalam, ni Hafiz. Boleh saya tahu ni siapa?”  Tanyaku yang masih dalam keadaan ragu-ragu.

“Ini Pak Mail, kawan ayah kamu”.

Aku bertambah keliru. Ada apa orang tua ini telefon, fikir ku.

“Ayahmu, sudah tiada lagi nak”, suaranya seperti tertahan-tahan.

“Semasa ke laut, bot yang ayah mu naiki telah karam dipukul ombak besar, malangnya, ayah mu tidak dapat ditemui”, sambung Pak Mail dalam nada kesedihan.

Ganggang telefon yang aku pegang erat dari tadi terlepas daripada tanganku. Aku segera ke kamarku lantas mendapatkan hadiah pemberian ayah semalam. Ternyata ia merupakan sebuah potret ayah bersama ku. Sekeping warkah disisipkan bersama potret pemberian ayah. Aku membuka warkah itu lalu membaca isi kandungannya,

Kepada anak ku sayang, Mohamad  Hafiz bin Mohamad.

            Hari ini, ketika Hafiz membaca warkah ini, mungkin ayah sudah pergi jauh. Ayah tahu Hafiz marahkan ayah. Tapi itu bukan bermakna ayah benci Hafiz. Ayah sayangkan Hafiz. Ayah sayangkan Hafiz. Hafiz merupakan satu-satunya anak tunggal ayah. Ayah amat berharap supaya Hafiz belajar bersungguh-sungguh supaya tidak mengalami nasib yang sama seperti ayah yang hanya bekerja sebagai nelayan yang pendapatannya pun tidak seberapa. Ayah harap ayah dapat membimbing dan mendidik Hafiz supaya menjadi anak yang baik. Tapi, ayah gagal. Ayah tak salahkan Hafiz kerana ini semua salah ayah. Janganlah kau tangisi pemergian ayah. Harapan ayah, agar Hafiz dapat mencapai apa yang Hafiz cita-citakan suatu hari nanti. Wassalam.

Ayahmu sayang, Mohamad bin Abdullah.

            Aku terkesima. Aku bagaikan diserang histeria. Aku menjerit-jerit, “Ayah, Hafiz sayang ayah!” Berulang kali. Selama ini aku menyakitkan hati ayah. Aku menangis sepuas-puasnya. Zalim sungguh aku.

            “Hafiz, dah maghrib, kau dah mandi?” pertanyaan Pak Mail mengejutkan aku dari lamunan. Ya, sekarang Pak Mail ialah ayah ku. Aku sudah mengaggap Pak Mail seperti ayah kandungku sendiri. Pak Mail telah mengambil ku sebagai anak angkat kerana aku tidak punya siapa-siapa lagi.

            “Ayah, Hafiz sayangkan ayah. Maafkan Hafiz kerana tidak menjadi anak yang baik semasa ayah ada”, aku berkata sendirian sambil menatap potret pemberian arwah ayah.

            Di dalam hati kecilku, aku berazam untuk belajar bersungguh-sungguh demi menunaikan amanat arwah ayah supaya berjaya dan menjadi manusia yang berguna di dunia dan di akhirat. Al-Fatihah buat ayah…


Pejuang Jihad

oleh: Fiqa Nsz

Aku termenung ke luar jendela. Di sebalik birai yang semakin melusuh itu, terpancar cahaya suria yang menyinari sehingga tampak keserian alam ciptaan Tuhan yang Maha Esa. Indah. Aku menarik nafas sedalamnya. Kemudian, menghembus kembali dengan perlahan- lahan. Nyaman. Angin yang bertiup sepoi- sepoi bahasa menambahkan rasa nyamanku. Seketika, mataku melirik ke luar. Warna- warni bunga- bungaan yang menghiasi pokok renek yang dilitupi dengan dedaun hijau muda itu menarik perhatianku. Subhanallah. Allah Maha Berkuasa memberi nikmat mata untuk melihat alam ciptaannya. Allah juga berkuasa menarik kembali nikmat yang telah diberikan kepada hambanya. Lalu aku terpandang pokok renek yang bunganya oren- oren kekuningan. Warna bunganya semakin pudar. Serinya semakin menghilang. Semakin layu menyembah bumi. Aku beristighfar berulang kali. Takut sekiranya aku seperti bunga tadi.

            Saat ini, aku teringatkan kata- kata terakhir seorang sahabat. Bukan sekadar sahabat, tetapi seorang pejuang. Sahabat pejuangku ini aku ibaratkan seperti bunga yang berwarna- warni itu. Akhlaknya. Budi perkertinya. Sentiasa mekar dengan keikhlasan yang tulus.

            “Hakim, berjanjilah dengan aku supaya engkau sentiasa mendekatkan dirimu kepada Allah. Sentiasa mengamalkan apa yang diperintah oleh Allah dan menghindarkan diri daripada maksiat. Kerap kali bertasbih, bertahmid, beristighfar kepada Allah. Apa- apa yang bernyawa pasti akan mati. Oleh itu, engkau hendaklah sentiasa mengingati mati, supaya menambahkan rasa takutmu kepada Allah S.W.T”.

            Kata- katanya itu kerap kali bermain di fikiranku. Kata- kata itulah yang menjadi pedomanku. Kata- kata seorang pejuang jihad. Segala- galanya bermula apabila sahabatku ini menyatakan hasrat murninya itu.

            Muhammad Ehsanul Hafizi. Nama ini kekal dalam sukmaku. Inilah sahabat yang sentiasa membawaku mendalami akhirat. Sahabat yang sentiasa mekar dengan senyuman yang mendamaikan.

            “Hakim, aku akan pergi ke bumi Palestin. Aku mahu membantu mereka dalam mempertahankan maruah agama Islam. Tidak sanggup aku membiarkan mereka dihina oleh parasit Israel durjana itu”, luah Hafizi.

            Aku cuma terdiam. Sejenak aku terfikir, apakah tujuan sebenar sahabatku ini?

            “Hafizi, jika engkau ingin membantu mereka di sana, apakah yang akan kau lakukan?” Sengaja aku memberikan pertanyaan sebegitu. Aku ingin menguji sedalam mana hasratnya itu.

            “Hakim, insya-Allah aku dengan sedaya upaya membantu mereka, memberikan bantuan perubatan dan semangat kepada saudara di Palestin. Kalau perlu, aku akan bersatu membantu mereka menegakkan syiar Islam demi menentang Israel”, ujar Hafizi yang merupakan bekas pelajar kelulusan perubatan Islam dari Universiti Al-Azhar, Mesir. Bibirnya sentiasa melafazkan kata- kata dengan nada yang menampakkan kesungguhannya.

            “Tetapi Hafizi, keadaan di Palestin tidak stabil. Mungkin kau boleh tercedera, tambahan lagi dengan pengganas- pengganas Zionis yang masih hidup bebas di sana”, aku menyatakan kerisauanku.

            “Muhammad Hakim, setiap yang bernyawa pasti akan menemui ajalnya. Tidak kiralah di mana- mana tempat sekalipun. Muda atau tua, semuanya itu sudah ditetapkan Allah sejak di Luh Mahfuz. Andai itu suratan takdirku, aku redha”, katanya lagi.

            Aku sudah menjangkakan perkara ini. Hafizi tetap teguh dengan pendiriannya. Walau sederas mana air sungai yang menempuh tiang pendiriannya, ia tetap teguh. Tetap utuh.

* * * *

Hari berganti hari. Bulan bersilih ganti. Sehinggalah Ramadhan Al-Mubarak menjelang tiba. Bulan yang dipenuhi dengan rahmat Allah. Tatkala dedaun hijau menitiskan embunnya, kedengaran suara merdu Hafizi yang mengalunkan bacaan ayat- ayat Al-Quran dengan penuh khusyuk. Bertaranum. Bertajwid. Hatiku tersentuh saat itu. Mengikuti kisah dari surah yang dibacakan oleh Hafizi. Surah Al-Waqia’ah. Surah yang menceritakan tentang hari kiamat. Hari penentu segalanya.

“Hakim, bacalah Al-Quran ini seikhlas hatimu, fahami dan amalkan lah. Al-Quran, khalam suci ini merupakan khalam agung yang menghubungkan kita tatkala kita berjauhan. Khalam ini merupakan ubat, penawar untuk merawat kerinduan kita apabila berjauhan”, ujar Hafizi sambil menghulurkan kitab Al-Quran kepadaku dengan iringan senyuman yang tenang bak air di tasik damai. Aku menyambutnya, lalu memeluk Hafizi dengan erat.

“Terima kasih, Hafizi. Jagalah dirimu baik- baik. Assalamualaikum”, ujarku sebelum melepaskan Hafizi daripada dakapan.

“Waalaikumsalam, sentiasa mengingati Allah S.W.T”, pesannya sebelum berangkat pergi. Aku melihatnya pergi. Ya, sahabatku pergi berjuang. Sungguh, aku terharu. Air mataku turun membasahi pipiku tanpa ku sedari. Sekali lagi dia menoleh ke arahku. Senyumannya sangat manis, semanis madu saat itu. Aku cuma membalasnya dengan senyuman yang hambar. Entahlah, walaupun aku sudah merelakan dia pergi ke sana, aku tetap takut kehilangan sahabatku yang paling disayangi.

* * * *

Malam sebelum Hari Raya Aidilfitri, Hafizi menelefonku. Waktu itulah, aku manfaatkan untuk melepaskan kerinduan yang telah lama terbuku di lubuk jiwaku.

“Assalamualaikum, Hakim”, ujar suara di corong telefon.

“Waalaikumsalam,.. Hafizi?”

“Ya, tepat tekaanmu. Bagaimana dengan puasamu?” tanya Hafizi lagi
.
“Alhamdulillah, penuh. Bagaimana dengan keadaan kau di sana? Kau sihat? Sudah membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri esok?” Bertalu- talu soalan keluar dari mulutku. Sungguh, terlalu banyak persoalan yang berlegar- legar di benakku.

“Alhamdulillah, sihat wal’afiat.  Persiapannya ala kadar sahaja. Bagaimana pula dengan kamu, Hakim?”

“Aku sihat..macam biasa persiapannya. Maklumlah, raya bersendirian. Housemate dah tak ada di sini. Lainlah kalau engkau ada sekali di Malaysia, tidaklah aku berasa sunyi sangat..”, ujarku dalam nada gurauan, menyembunyikan sebak di dada.

“Aku minta maaf sebab aku belum boleh pulang ke Malaysia. Urusan aku di Palestin belum selesai lagi. Setakat ini aku baru tunaikan cita- citaku untuk memberi pertolongan lahiriah, tetapi yang internal belum lagi. Harap kau mengerti ya?” Ujarnya lagi.

“Ya, aku faham maksudmu itu, Hafizi. Aku harap engkau cepat- cepat balik ya, aku ada buatkan mu nasi himpit, rendang, lodeh dan kuah kacang resepi asli tradisi Johor yang engkau gemari”, kataku penuh pengharapan.

“Insya-Allah. Kalau dipanjangkan umur, kita jumpa nanti. Tetapi, sebelum aku hendak letak telefon ini, aku mahu pesan satu perkara”, kata Hafizi.

“Baiklah, apa dia? “ tanyaku dengan perasaan ingin tahu yang mendalam.

“Hakim, berjanjilah dengan aku supaya engkau sentiasa mendekatkan dirimu kepada Allah. Sentiasa mengamalkan apa yang diperintah oleh Allah dan menghindarkan diri daripada maksiat. Kerap kali bertasbih, bertahmid, beristighfar kepada Allah. Apa- apa yang bernyawa pasti akan mati. Oleh itu, engkau hendaklah sentiasa mengingati mati, supaya menambahkan rasa takutmu kepada Allah S.W.T”, ujarnya, syahdu sekali.

Saat itu, aku lansung tidak menyedari apa- apa kelainan yang terdapat pada kata- katanya. Bagiku, Hafizi seorang insan yang suka menasihati orang lain.

* * * *

Allahuakhbar, Allahuakhbar, Allahuakhbar. Lailahailla Allahu Allahu akhbar. Allah akhbar walilla hilhamd..”.

Takbir raya berkumandang menambahkan rasa syahdu ku. Terbayang- bayang wajah tenang Hafizi ketika mengenakan baju Melayu pada raya tahun lepas. Ketika itu, aku bersalaman dengan dia. Kami saling bermaaf- maafan. Kemudian kami menikmati kelazatan rezeki yang telah dikurniakan-Nya yang telah kami siapkan bersama pada malam sebelum raya. Aku masih teringatkan kata-katanya pada pagi raya itu.

“Alhamdulillah, enak sungguh rasa ketupat ini dicecah dengan rendang dan kuah kacang yang engkau masak ini. Rasanya memang menjilat jari. Hakim, kau sememangnya chef terhebat!” katanya penuh teruja.

Aku tersenyum melihat gelagatnya. Hafizi ini memang pandai mengambil hati orang, getus ku.

“Hafizi, kalau dah sedap tu tambah lah lagi” ujarku, sambil menggeleng- gelengkan kepala.

“Baiklah, tetapi nanti selepas solat Hari Raya. Dah, jom kita pergi ke masjid!” ujarnya lagi.

“Kring.. kring.. kring…”. Bunyi deringan telefon serta merta telah memecahkan dinding lamunanku. Aku segera bangkit untuk mendapatkan telefonku di ruang tamu. Lalu, aku menekan punat tengah.

“Assalamualaikum..” ujarku memulakan bicara.

“Waalaikumsalam, saudara Hakim?” Tanya suara di corong telefon.

“Ya, saudara ini siapa?” Soalku kehairanan. Kali ini aku tidak dapat meneka siapa gerangan yang sedang menelefonku.

“Ana Hisham, sahabat Muhammad Ehsanul Hafizi yang berada di Palestin. Ana ingin menberikan pengkhabaran kepada anta tetapi ana berharap anta dapat bersabar”, ujar suara itu dengan sebak.

Aku cuma diam membisu. Perasaan berdebar- debar mulai menguasai diriku. Jantungku berdegup dengan pantas.

“Saudara Hafizi telah gugur syahid pada kejadian yang menyedihkan yang telah melanda salah satu bangunan di Palestin semalam. Bangunan yang dihuninya telah di bom oleh pengganas- pengganas Israel. Saudara Hafizi telah menyelamatkan seorang kanak- kanak daripada runtuhan itu. Malangnya, saudara Hafizi..”, ujar suara itu dengan sedu sedan.

Telefonku terlepas dari genggamanku. Terkejut amat. Saat itu terbayang wajah Hafizi yang tenang dan tidak pernah lekang dengan senyumannya yang mendamaikan. Tanpa ku sedari, air mataku mengalir turun  dengan laju. Deras. Aku tidak menyangka sama sekali sahabatku telah menyambut seruan illahi. Baru semalam aku mendengar suaranya, namun rupa- rupanya itu yang terakhir. Aku redha. Redha dengan ketentuan-Nya. Ya, ajal maut di tangan Allah.

* * * *

“Abang, marilah kita berangkat ke masjid”, ujar isteriku, Amalia Huda, mematikan lamunan ku. Sekarang ini aku sudah berumah tangga dan telah dikurniakan dua orang cahaya mata, lelaki dan perempuan. Jika Hafizi masih ada, pasti dia pun sudah berumah tangga seperti aku. Tetapi baginya cita- cita itu lebih penting. Akhirnya, tertunailah hasratnya yang murni itu.

“Hafizi, sesungguhnya engkau termasuk dalam kalangan orang- orang yang muqarrabin..”.


   

Pantun Lumrah Hidup :)


Rumpunan pandan tepian akasia,
Dipetik perawan membawa keranji,
Hasad dan dengki lumrah manusia,
Yang betul salah, yang benar dikeji.

Indah mawar tepian pedada,
Mekar berkembang kuntuman memerah,
Hidup ini ibarat roda,
Adakalanya di atas, adakalanya di bawah.

Resah puteri duduk termenung,
Memakai kebaya warnanya merah,
Walaupun berbudi setinggi gunung,
Tersilap langkah, habis punah.

Indah mawar sayang berduri,
Dihinggap kenari patah dedahan,
Sudah lumrah manusia iri,
Hanya tahu mencari kesalahan.

Mentari bersinar mengorak cahaya,
Duduk pemuda leka berlagu,
Angkuh sombong lagak manusia,
Hidup segan, mati tak mahu.