Tuesday, 29 May 2012

Resepi Blueberry Cheese Tart

http://i.imgur.com/5ZSi7.gif
Holla! memandangkan skrg ne musim cuti sekolah..fiqa nak kongsi resepi blueberry cheese tart..sedap! nanti boleh lah try buat kat rumah ye..fiqa mmg suke buat kerja2 gini time bosan2..hehe :P


bahan2 nak buat cheese tart..:P

cheese tart yg dh siap! :)

cute kan! yummy!


Bahan-bahan ( 10 biji )
Bahan untuk Sweet Pastry:-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum

Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm mentega (lembutkan)
1/2 sudu besar perahan lemon
1 biji telur (gred B)
Blueberry pie filling

Cara-cara
Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.

Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

source:  www.myresipi.com/top/detail/3776 


http://i.imgur.com/4ihkZ.gif

No comments:

Post a Comment

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.