Saturday, 30 June 2012

Tentang Cinta??

 
 
hari ni tetibe rase nak buat entri pasal cinta pulak, hehehe. 
apa itu cinta? yg fiqa tahu, cinta tu merupakan perasaan sayang dan kasih yang dikurniakan oleh Allah kepada hambaNya. Satu perasaan yang sangat besar maknanya dan sukar untuk diungkapkan dengan kata2. Itu ialah CINTA sejati. Jom kita tengok 12 perkara tentang cinta yang fiqa copy dari s'org blogger ni. mmg best. :) 

12 Perkara yang kita harus tahu tentang Cinta

 source: adamnarzuan

 

 1. Andai kata cinta itu sebuah pengorbanan, mengapa pengorbanan itu bukan nokhtah sebuah cinta? Andai kata derita itu harga sebuah cinta, mengapa cinta itu semakin sukar dimiliki? Cinta seumpama kota kristal indah di penglihatan derita di perasaan.

2. Ada orang pada mulanya malu untuk jatuh cinta tapi bila perasaan menjadi rindu padanya, tiba-tiba perasaan malu itu menjadi hilang dengan sendirinya dan terpaksa menerima kenyataan yang sebenarnya bahawa anda telah jatuh cinta.

3. Gerak geri memberi pengertian kepada perasaan yang tidak terucap oleh kata-kata.

4. Cinta yang di semadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan di kecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

5. Cinta yang datang umpama pelangi ceria dengan 7 warna memukau saat bayu berlagu riang, tika itulah cintanya hadir. Apabila mata terlihat seseorg yang bakal mewarnai hidupnya.

6. Cinta bukan paksaan. Ia lahir dari dua perasaan, kehadirannya tidak diundang, perginya tiada yang merelakan kerana ia terlalu sukar untuk dimengertikan.

7. Persahabatan biasanya berakhir dengan percintaan tetapi percintaan tidak pernah berakhir dengan persahabatan.

8. Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat tetapi membangkitkan semangat. 

9. Apakah sebenarnya cinta itu? Cuba katakan. Tak lain tak bukan ialah dua jiwa dlm satu fikiran dan dua hati dlm satu debaran.

10. Cetusan cinta pertama merupakan suatu getaran yg sangat menggoncangkan jiwa.

11. Kadangkala kita menyedari betapa dalamnya kita menyintai seseorang, disaat kita sedang kehilangannya. Dan kadangkala kita juga menyedari betapa perlunya cinta seseorg terhadap kita, disaat kita amat memerlukannya.

12. Cinta yang lahir dari pandang pertama adalah cinta suci, manakala perasaan cinta yang lahir dr kemesraan persahabatan adalah cinta sejati. Namun sukar untuk membezakan yg mana lebih abadi, cinta suci atau cinta sejati.

pendapat fiqa:
cinta sejati ialah CINTA ALLAH. marilah kita sama2 CINTAkan ALLAH, insyaallah kita tidak akan pernah kecewa dan sedih kerana Allah sentiasa kasih dan CINTAkan hambanya lebih daripada segala2nya. Sesungguhnya apabila kita datang kepada Allah dalam keadaan merangkak, Allah datang kepada kita dengan keadaan seperti berlari. ingatlah, apabila kita ikhlas menCINTAI Allah, insyaallah Allah akan kurniakan kita 'hadiah yang sangat bernilai' iaitu kita tidak akan pernah kecewa kerana CINTA Allah telah diperoleh sekaligus cinta sejati iaitu jodohmu yang abadi jua akan diperoleh.
amin.. :)

 

No comments:

Post a Comment

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.