Tuesday, 29 May 2012

Resepi Blueberry Cheese Tart

http://i.imgur.com/5ZSi7.gif
Holla! memandangkan skrg ne musim cuti sekolah..fiqa nak kongsi resepi blueberry cheese tart..sedap! nanti boleh lah try buat kat rumah ye..fiqa mmg suke buat kerja2 gini time bosan2..hehe :P


bahan2 nak buat cheese tart..:P

cheese tart yg dh siap! :)

cute kan! yummy!


Bahan-bahan ( 10 biji )
Bahan untuk Sweet Pastry:-
125 gm mentega / margerin
60 gm gula aising
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum

Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm mentega (lembutkan)
1/2 sudu besar perahan lemon
1 biji telur (gred B)
Blueberry pie filling

Cara-cara
Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.

Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

source:  www.myresipi.com/top/detail/3776 


http://i.imgur.com/4ihkZ.gif

MENGENALI PENYAKIT MELALUI TAPAK TANGAN

 http://i.imgur.com/5ZSi7.gif
hari ne fiqa nak kongsi sikit about tapak tangan..actually,,ustaz yg bgthu kita leh thu tahap kesuburan kita melalui tgn..sbb tu lh fiqa excited nak thu..hehehe
(namun harus diingatkan yg kajian ne hnye pakar yg buat..tdk sharusnya dipercayai 100%..kerana Allah Yg Maha Mengetahui apa yg tersembunyi)


Kini ada cara mudah untuk mengetahui risiko penyakit yang mungkin akan anda deritai. Bukan melalui analisa laboratorium atau menelusuri riwayat kesihatan, tetapi dengan hanya melihat jari-jari tangan, terutama jari telunjuk dan jari manis.

Mungkin metod ini terdengar tidak masuk akal, tetapi beberapa penelitian makin banyak dilakukan untuk mendukung metode ini. Yang terbaru adalah studi yang dimuat dalam British Journal of Cancer yang menyimpulkan bahawa ukuran jari telunjuk yang lebih panjang dari jari tangan lainnya lebih rendah risikonya untuk terkena kanser prostat.

Teorinya begini, panjang jari-jari tangan ditentukan sejak janin di dalam kandungan dan dipengaruhi oleh paparan hormon estrogen dan testosteron. Hormon seks lelaki, testosteron, mempengaruhi panjang jari manis dan hormon estrogen mempengaruhi panjang jari telunjuk.

Sebelum mengetahui risiko penyakit lain, pertama amati jari tangan Anda untuk melihat panjang jari telunjuk dan jari manis.

Jika jari manis lebih panjang dari telunjuk:

Anda berisiko mengalami penyakit:  – Osteoarthritis. Peneliti dari Universiti Nottingham menemukan orang yang jari manisnya lebih panjang dari jari telunjuk berisiko dua kali ganda menderitai osteoarthirits di bahagian lututnya. Pasukan peneliti menyimpulkan hal itu setelah mengukur jari-jari 2,000 orang

- Anoreksia. Walau belum disimpulkan, tetapi menurut John Manning, ahli biologi, ada bukti-bukti bahawa orang yang menderitai anoreksia biasanya mempunyai ukuran jari manis yang panjang.

- Flu. Dalam penelitian yang dilakukan Manning terhadap 200 orang di Liverpool ditemukan orang yang jari manisnya panjang cenderung lebih mudah terkena flu. “Hormon testosteron berpengaruh pada sistem imun tubuh sehingga seseorang lebih mudah terjangkit infeksi,” katanya.

- Autisme. Beberapa penelitian menunjukkan orang dalam kelompok jari manis panjang berisiko lebih tinggi menderitai autisme atau ADHD.

- Khabar baiknya, orang yang jari manisnya panjang cenderung tidak merokok. “Ini kerana hormon testosteron berkaitan dengan jenis orang yang ekstrovert. Sementara itu kebiasaan merokok biasanya dilakukan orang yang introvert,” kata Manning.

Jika jari telunjuk lebih panjang dari jari manis:

Anda berisiko terkena penyakit: – barah payudara atau serviks: Wanita berusia 35-75 tahun yang menderitai barah payudara biasanya memiliki ukuran jari telunjuk lebih panjang. Para peneliti menduga hal itu terkait dengan paparan estrogen di dalam kandungan. Hormon itu diketahui terkait dengan perkembangan barah payudara.

- Penyakit jantung: “Makin panjang ukuran jari manis, makin rendah risiko Anda terkena serangan jantung di usia muda,” kata Manning. Dia berpendapat hormon testosteron bermanfaat untuk melindungi jantung.

- Bulimia (makan berlebihan tanpa merasa puas). “Kaum wanita lebih sering menderitai bulimia dibanding lelaki dan fakta bahawa ukuran jari telunjuk yang panjang terkait bulimia makin menunjukkan bahawa hal ini berhubungan dengan paparan estrogen dalam kandungan,” katanya.




http://i.imgur.com/4ihkZ.gif

Saturday, 26 May 2012

More Than This - One Direction



[Liam]
I’m broken, do you hear me?
I’m blinded, ‘cause you are everything I see,
I’m dancin’ alone, I’m praying,
That your heart will just turn around,

And as I walk up to your door,
My head turns to face the floor,
‘Cause I can’t look you in the eyes and say,

[Harry]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,
Can love you more than this

[Niall]
If I’m louder, would you see me?
Would you lay down
In my arms and rescue me?
‘Cause we are the same
You save me,
When you leave it’s gone again,

[Louis]
And when I see you on the street,
In his arms, I get weak,
My body fails, I’m on my knees,
Prayin’,

[Everyone]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,

[Zayn]
I’ve never had the words to say,
But now I’m askin’ you to stay
For a little while inside my arms,
And as you close your eyes tonight,
I pray that you will see the light,
That’s shining from the stars above,

(And I say)

[Liam]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,

[Zayn]
‘Cause I can love you more than this

[Everyone]
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,

When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,

When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,
Can love you more than this




Wednesday, 23 May 2012

hai semua!~

hari ne fiqa nak cte about sebuah komik yg fiqa bace..mmg terbaikk ah!
2 kali bce dlm mse 3 jam..2 kali nangis!
mmg sedih sgt cte ne..bnyak mesej yg fiqa dpt..10 bintang lh fiqa bagi per 10! :)




Jika kita kehilangan harta kesayangan...
Apakah kebarangkalian ia akan kembali?
Jika keajaiban itu mesti ada...
Maka…
...berapa lama aku harus tunggu hingga keajaiban itu berlaku?

mesej yg fiqa suka:
" CINTA YANG PALING JAUH DAN CINTA YANG PALING DEKAT ITU SEBENARNYA BERADA HAMPIR DENGAN KITA "