Monday, 31 December 2012

fondant icing? macam mana tuh??

hei hei..semalam fiqa busy mencari resipi fondant icing..
ala krim yang boleh main macam tanah liat tuh..hehehe
Fiqa pun google sana, google sini, jumpa resepi nya lebih kurang macam ni:
Bahan-bahan
63 ml air
1 sudu besar gelatin halal ( guna Halalgel)
125 ml sirap glucose
1 1/2 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayur (shortening)
1 kg gula aising (Ayak dulu)
Pewarna pilihan

Cara-cara 
1. Kaedah double boiled digunakan utk membuat fondant ni. 
2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang.
3. Double boiled bahan tadi. Kacau gelatin sehingga larut.
4. Kemudian masukkan sirap glucose, gliserin & shortening ke dalam bahan yang sudah larut tadi. Kacau sehingga semuanya larut.
5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan bahan tadi sejuk atau suam-suam kuku.
6. Setelah bahan suam2 kuku, masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses menguli boleh diteruskan menggunakan breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan)
7. Biarkan doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.
8. Seterusnya, proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit sahaja pewarna sehingga dpt warna pilihan hati.
9. Akhir sekali proses membentuk doh.

oh ya, fiqa terus buat krim fondant ini, tapi fiqa memandai je ubah suai sebab ada bahan yang tak cukup seperti gelatin. fiqa tak tahu nak cari gelatin kat mana! hehe
*sekarang fiqa baru tahu, gelatin tuh rupanya agar2. haha
lagi, dalam stok di dapur tiada gula icing tapi disebabkan inovatif fiqa ganti kan gula icing dengan gula halus yang dicampur dengan tepung jagung, oh itu memang bahan asas gula aising! haha kreatif kan?
Selepas itu fiqa buat la cup cake vanilla oreo..kemudian tanpa disangka fiqa kembali ke alam tadika! hihi
fiqa pun syok menguli fondant untuk dihiasi di atas cup cake dan inilah hasilnya!
haha rasa memang macam kanak2 bila dapat buat fondant ni. serious seronok! 

p/s: fiqa last2 tak makan cake yang dihias sebab sayang. Tapi krim fondant amat lah manis! tak termakan dek fiqa! hee XD

Wednesday, 26 December 2012

Blog Fiqa Nsz sudah siap dibaik pulih :)


Yey! Akhirnya blog fiqa sudah siap dibaiki semula. 
hmm macam mana okay tidak wajah terbaru blog fiqa? suka tak? hehe yang penting fiqa puas hati and i'm very love it soo much.. <3


haa cantik tak header baru fiqa ini? :D


Friday, 21 December 2012

Hoobastank- The Reason Lyrics



The Reason
I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

and the reason is You [x3]

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you


p/s: lagu ni memang terbaikk lah. cool sangat~ :D

Wednesday, 12 December 2012

5 khawarizmi memories :)


 video ini fiqa buat khas untuk kawan2 5 khawarizmi.
kepada nama yang tak di mention, sorry a lot. (tak ada picture yang sesuai)
 And special thanks for my best friends (yang fiqa tak mention name dlm video):
Teah, Nadiah, Najihah, Alyani, Zura, Malini. :)

patah hati?




Okay that's what i feel. hmm :(


Friday, 7 December 2012

Dress and Domain giveaway

 
 
 jom join :)
 
klik banner ok. :D