Wednesday, 23 January 2013

Resepi Ice Cream Vanilla Oreo


Hai! Malam tadi fiqa teringin sangat nak makan ice cream, tapi malas nak beli, so fiqa buat lah sendiri.
hah lebih kurang camni lah ice cream nya:

eh ini bukan real picture ice cream fiqa. dah selamat hadam dah pun. hehe

p/s: semalam tu  sebenarnya fiqa buat ice cream coklat chipsmore, alkisahnya fiqa kan hantu coklat. >.<

Bahan-bahan (boleh dapat 2 bekas ni! untung2! )

  • 1 biji telur 
  • 1 tin susu cair 
  • 1 sudu besar penuh ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla 
  • 4 sudu besar gula (korang boleh tambah or kurangkan ikut suka korang)
  • 1g biskut oreo yang dihancurkan. 
p/s: kalau korang nak pakai susu UHT or whipping cream (ready made or not) , tak payah guna telur pun takpe, tapi gula tu kurang kan sikit tau sebab dia memang dah manis.

Cara-cara 

1. Masukkan telur putih sahaja dan pukul sehingga kembang.

2. Then, masukkan ovalette dan pukul sebati.

3. Next, masukkan gula, kacau sehingga kembang, (pastikan ia gebu berwarna putih!)

4. Apa lagi, masukkan esen vanilla, telur kuning dan kacau sehingga ia jadi berkrim.

5. Eh! kejap belum siap lagi. hehe. lastly, masukkan oreo dan mix sebati.

6. Okay done. belum boleh dimakan dulu, korang sejukkan dalam bekas tertutup dalam peti sejuk bahagian atas dalam 3 or 4 jam. siap!


Selamat mencuba!

KLIK SINI!

3 comments:

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.