Monday, 7 January 2013

Tutorial: Cara nak buat screen capture yang mudah!

Salam..hari ni fiqa nak buat sedikit tutorial untuk new bloggers. senang and simple.
korang tahu kan camne screen capture tu? kalau tak tahu macam ni haa gambarnya:



eh camne nak buat tu? tak leh copy kan. ok camni fiqa ajarkan stepnya:

1. korang tengok kat laptop korang, check keypad yang kat atas sekali sebelah kanan, ada satu key tulis:

PrtSc SysRq

ada kan? kalau tak tahu gak, tengok gambar ni:


2. okay lepastu korang bukak gambar or apa2 je yang korang nak screen capture, lepastu korang terus tekan button key tadi. done?

3. next, korang bukak microsoft word, lepastu paste.

4. then akan kuar gambarnya kat situ.

5. lastly, korang tekan picture yang korang dah paste tu (right click!), tekan kat save as picture. okay, dah pun siap!


Selamat Mencuba!

3 comments:

  1. Tq yerr atas infonya hehe...

    ReplyDelete
  2. wah senangnya tuto ni! thanks! :D

    ReplyDelete
  3. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is fundamental and everything.
    Nevertheless think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could certainly be one of
    the most beneficial in its field. Very good blog!

    My weblog: microsoft excel

    ReplyDelete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.