Thursday, 7 February 2013

Tutorial: Cara-cara menukar font di sidebar dan post title dengan mudah!

hai! nak tahu macam mana fiqa buat tulisan di sidebar dan title?
Fiqa ambil tuto ni dari kak lyssa, tapi fiqa ada edit sikit2, fiqa dah cuba dan ianya menjadi. :Dmeh sini ikut 
cara2 nya:


Untuk POST TITLE

1. Dashboard > Template > Edit Html > Tick Expand widget

2. Search kod ini : (Tekan Ctrl F untuk memudahkan pencarian)

h3.post-title {

if tak jumpa, cari kod ni pula okay?

.post h3 { 

3. Bila dah jumpa , nanti korang akan jumpa kod ini:

font: $(post.title.font);

4. Copy and Paste Kod kat bawah ni . make sure DI BAWAH kod kat atas ni.

font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;


*Ok . Kalau sudah paste , perkataan PURPLE itu , korang bolehlah tukar dengan Nama Font yang lain .
Korang boleh cari dekat Microsoft Word.


Untuk SIDEBAR TITLE

1. Step nya , sama dengan yang atas.

2. Cuma , korang kena cari kod yang ini :

h2 {

3. Kalau dah jumpa . Cari kod ini kat bawah tu..

font: $(widget.title.font);

4. Then , paste je kod yang macam fiqa tunjukkan untuk Post Tiltle tadi.

font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif; 

5. Bila sudah siap , Preview dulu.
Kalau menjadi , terus SAVE. okay done!



Okay, Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.