Thursday, 28 February 2013

Tutorial: Cara masukkan cursor dalam blog


korang tahu kan cursor tu apa? anak panah tunjuk arah tu..:D
Sangat simple tau stepnya~
ini cara2 nak masukkan cursor dalam blog:

  • log in blogger > layout > add gadget > html/javascript
  • copy code ni dan paste:
<style>body {cursor:url(LINK CURSOR), url(LINK CURSOR), auto;} </style>
<a href="LINK BLOG KORANG" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

  • then gantikan je tulisan bold merah tu. lepas tu SAVE. siap. :)

Hadiah Cursor khas untuk Blogger Geng Entry

Janji mesti ditepati..hari tu fiqa ada janji nak bagi blogger geng entry cursor sebab dia dah bersusah payah buat blog review untuk fiqa. :)
Klik SINI untuk lihat apa yang dia review. ^__^
Okay, maaf lah lambat buat..tapi janji buat..hehe
ini dia cursor yang fiqa hadiahkan:
http://i.imgur.com/N2nWgdr.png
Hope awak suka ye. :)
ini cara2 nak masukkan cursor dalam blog:
  • log in blogger > layout > add gadget > html/javascript
  • copy code ni dan paste:
<style>body {cursor:url(LINK CURSOR), url(LINK CURSOR), auto;} </style>
<a href="LINK BLOG KORANG" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>


  • then gantikan je tulisan bold merah tu. lepas tu SAVE. siap. :)


Tutorial: Cara nak edit header dari bercantum dengan menu tab


Hai! dah lama nak tulis tuto yang di request oleh akak izzah.
Contohnya:
nak elak double kena lah pandai2 tukar width dengan length dia.
contoh header ni fiqa taja untuk akak ialah panjang dan lebar dia ialah 890px x 300px.
Jadi, kak izzah kena tukar dia lebih kepada 350px. okay cara2 nya ialah:

  • log in blogger > template > edit html
  • tekan Ctrl+F (serentak) dan cari code ni:
#header-wrapper {


  • dah? korang akan jumpa code ni di bawahnya:


#header-wrapper {
width: 890px;
height: 350px;
color: #fff;
margin: 0 auto 0;
padding: 0;
overflow: hidden;

  • Okay, just tukar kepada size yang korang nak. (warna merah)
  • preview dulu, kalau takde error, save. :)
GOOD LUCK!

Contest: Blog Paling GEMPAK!

*Contest terbatal kerana kurang sambutan.
harap maklum.
*STICKY POST*
scroll ke bawah untuk lihat entri terbaru.

Hai semua! fiqa nak anjur satu contest. :D
hope ramai yang join. ^__^
Oklah malas nak membebel lama2..ni banner yang fiqa design tak bape cantik..hehe
http://i.imgur.com/xOHGDZc.gif
Nak tahu hadiah contest ni apa? Jom tengok:
Hadiah Pertama:
1x Header Animated + 1x Cursor name + 1x Blog Review

Hadiah Kedua:
1x Header Transparent + 1x Cursor name

Hadiah Ketiga:
1x Copyright (by your design) + 1x Cursor name

Saguhati special:
15x Cursor name

Top referral:
1x Cursor name + 1x Blog Review

*Hadiah2:

 Cursors, header, copyright tu pula akan di design mengikut permintaan pemenang.
Pemenang akan menjadi bloglist fiqa selama 3 bulan. ^__^

Syarat-syarat penyertaan sangatlah mudah:


"Contest: Blog Paling GEMPAK! by FiQa Nsz"
  • Tempek banner contest ni dan link kan ke SINI.
  • Nyatakan Apa yang korang rasa best kat blog FiQa Nsz.
  • Nyatakan Apa yang best kat blog korang.
  • Tag sekurang2nya 2 kawan blogger atau lebih dan make sure dorang tahu.*tak wajib, untuk memeriahkan contest ni. :)
  • Paste kan link entri korang kat comment form contest ni dan make sure link korang betul.
  • Tarikh tutup: setelah penyertaan cukup 50 orang. *Updated!
*Pemilihan kemungkinan berdasarkan entri paling best, blog paling gempak, top referral dan random.
HAVE A TRY! ~ GOOD LUCK XD

Sunday, 24 February 2013

Semakan Keputusan SPM 2012 Online

Terperasan entri emas putih~ :)
Keputusan SPM 2012 yang akan dikeluarkan pada 20 Mac 2013 bersamaan hari Rabu boleh disemak di sekolah anda masing-masing. 
Sesiapa yang tidak berkesempatan untuk datang ke sekolah, anda boleh menyemak secara online ataupun SMS.
Semakan online
http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php
Semakan Sistem Pesanan Ringkas(SMS)
Taip SPM <no kad pengenalan>jarak<no.angka giliran> hantar ke 15888

Akhirnya..tahu buat animated! :D

Haiiiiiiii! haha terlebih dos happy hari ni..sebab nak bagi tahu yang fiqa dah reti buat animated..peace!
Harini install adobe photoshop CS5. sebelum ni pakai CS3..tak tahu kat mana animated app nya..
Inilah hasilnya! banner yang baru! :)
amacam? okayy tak? hee

~heppi~

Friday, 22 February 2013

Mulakan hidup dengan muka surat baru!

Bismillahirrahmanirrahim..

 Hayati ayat ni:
Memang sakit dan susah untuk berpura-pura tidak mencintai seorang itu dan mengakuinya..ibarat seperti makan cili yang pedas dengan muka yang gembira..:)
Dan ayat ini:
"sakit yang paling dahsyat ialah mencintai seseorang, tetapi tidak berbalas".

 Apa kena mengena dengan kata-kata itu?
Fiqa mahu mulakan hidup dengan muka surat baru..post haritu yang baru dua hari publish dah di view oleh 59 kali..10 Likes dan 3 comments..haha malu lah ramai pulak yang baca post yang tah pape..post yang cam sedih je..ni nak tulis post yang ceria-ceria..harap lebih banyak view, like dan comment! InsyaAllah!

Kenapa ek?
 Cepat sangat berubah fikiran terhadap dia? Sebab fiqa sudah mohon petunjuk dari Allah S.W.T.
Ya, dia bukan yang paling tepat untuk fiqa..:)
Alhamdulillah..fiqa berjaya gak lupakan dia..hik3
So, sekarang ni fiqa nak buka muka surat baru..
lupakan segala sengketa..duka-duka dan cerita sedih kepada yang lebih happening, ceria dan gembira..
betul tak?

Seperti gambar di atas..fiqa mahu jadi yang berwarna kuning..yang gembira antara ramai2 tanpa mempedulikan orang lain..yang penting hidup kita gembira..:D
Hayati Maksud ayat 216 dari surah Al-Baqarah:
"Ada sesuatu perkara yang kamu cintai tetapi itu membawa keburukan kepada kamu.
Ada pula sesuatu perkara yang kamu benci tetapi sebaliknya ia membawa kebaikan kepada kamu.
Sedarlah kamu tidak mengetahui, Allah-lah yang lebih mengetahui."

lagi pun..pesan Ustaz Azhar Idrus:

Betul tak??

Ramai lagi orang yang mahukan kita dari dia..
Ramai lagi yang lagi bagus dari dia..^__^

Fiqa nak petik kata-kata pujangga:
Cinta yang dicari adalah baik,
Tapi cinta tanpa di cari adalah lebih baik..:)

So, fiqa buat kesimpulan..
biarlah cinta tu yang datang sendiri kepada kita..
sebab cinta sejati tidak pernah menipu dan menduakan..

"Ya Allah, berikanlah cinta-Mu kepadaku, 
jadikanlah orang yang mencintai-Mu mencintai aku,
dan jadikanlah aku mencintai segala sesuatu yang membawa kepada kecintaan-Mu!"

Akhir kata dalam entri:
"Mahu Mulakan Hidup dengan Muka Surat Baru"
 ialah kata-kata yang indah ini..hayati dan mudah-mudahan ada hikmahnya..:

Cinta sejati, bukan dari mata turun ke hati,
Tetapi dari hati turun ke mata.

Salam Cinta,

Thursday, 21 February 2013

Siapa nak Fiqa jadi sponsor segmen or GA??

Salam..hai hai hai! Fiqa dah lama nak sponsor2 ni..tapi tak tertulis2..hehe
okaylah hari ni, fiqa nak tawarkan kepada sesiapa yang mahukan fiqa jadi sponsor segmen/contest/Ga korang.
Tawaran ni terbuka sampai 24/2/2013 dan keputusannya akan diumumkan pada keesokan harinya. 
masih terbuka kalau ada sesiapa nak..bagitahu je k?
so cepat2 comment kalau nak fiqa jadi sponsor tau!
Okay banyak bunyi pun tak guna kalau tak cakap apa yang nak di sponsor kan..hehe
FiQa akan SPONSOR:

  • 5x Blog Review
  • 5x Cursor (depends ikut permintaan)


Okay suka? kalau nak..komen la k?? 
kita deal sama2..syaratnya mudah je nanti..kena follow blog ne, dan fanpage.
 thats all! >.<

Wednesday, 20 February 2013

Pemenang Mini GiveAway by FiQa Nsz!

Segmen Menarik!

Hai hai! sory la late umumkan pemenang..baru online ni..hehe
Okaylah..pemenangnya.. jeng jeng jeng!:
Hadiah Utama:

  • 1x Guardian after Sun Aloe Vera gel 250ml
http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/01/current-chapter-minigiveaway-bangkitkan.html

Hadiah Saguhati Istimewa:
4x Penanda Buku from FiQa Nsz
1x Special Button of FiQa Nsz
http://www.e-rapasha.my/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
Tahniah kepada pemenang fiqa ucapkan.. :)
*Okay kepada pemenang sila buat 3 perkara ni ye:
  • korang postkan comment kat entri ni tulis 3 details ni:
  • Nama penuh
  • alamat rumah
  • link blog
*fiqa takkan publish comment nya..so jgn risau k?? >.<
thanks beri kerjasama!

Tuesday, 19 February 2013

Senarai Peserta Mini GiveAway: Bangkitkan Pesonamu

*STICKY POST*

Fiqa paparkan senarai peserta segmen. Ini hanya lah senarai kasar. :)
Korang boleh lah blogwalking..follow2 ke..sambil2 boleh tambah kenalan. ^___^
Bagi yang belum join, tekan banner di bawah ni:
SENARAI PESERTA
  1. http://aqoustica.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  2. http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  3. http://nshsmirotic-bouncet.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  4. http://kakijoin.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  5. http://inasazali.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  6. http://boongafarra.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  7. http://reerynn-zaidi.blogspot.com/2013/01/bangkitkan-pesonamu-mini-giveaway-by.html 
  8. http://eiracomeyh.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  9. http://diarijejakahangat1.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  10. http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/01/current-chapter-minigiveaway-bangkitkan.html 
  11. http://thetempooflife.blogspot.com 
  12. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  13. http://blueyarns.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  14. http://princessgomezs.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  15. http://syazrim.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  16. http://justforcontest.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  17. http://emmymazli-emmymazli.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  18. http://theberyylicious.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  19. http://nieylwithcontest.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  20. http://meandcontest.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  21. http://www.ckod-ckodok.my/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  22. http://angellovesoldier.blogspot.com/2013/01/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  23. http://umikasum.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  24. http://sayatakpandaiberblog.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  25. http://kisahhatiekah.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  26. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  27. http://music-syasya95.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  28. http://www.e-rapasha.my/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  29. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  30. http://puterinurindah.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  31. http://www.fatindiana.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  32. http://www.nurulazieyan.my/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  33. http://watasin.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  34. http://www.syuhadasalleh.my/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  35. http://sayangsyeeda.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  36. http://nono-hakuren.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  37. http://syahmimeon.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  38. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  39. http://ohthrillers.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html 
  40. http://nzfyns.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  41. http://aku-dan-giveaway.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html
  42. http://thesitesaya.blogspot.com/2013/02/mini-giveaway-bangkitkan-pesonamu.html

peace~(Y)

Mini GiveAway: Bangkitkan Pesonamu

*STICKY POST*

Hai hai hai! (haha banyak hai untuk korang!)
Hehe. tanpa melengahkan masa, fiqa nak anjurkan satu giveaway yang diberi tajuk: Bangkitkan Pesonamu.
Eh2 pelik je kan bunyinya. haha sebab hadiah2 nya pun pelik2. hihi :P

Korang tempek banner ni nanti bila nak join :D

Okay2, fiqa tayangkan nama2 hadiah yang bakal jadi milik korang:

Hadiah Utama:
1x Guardian after Sun Aloe Vera gel 250ml

1x Nivea for Men Extra Whitening Mud Foam 50g 
1x Avon Perfume: Be Fun Body Spritz 100ml


Hadiah Saguhati Istimewa:
4x Penanda Buku from FiQa Nsz

Hadiah Top Referral:
1x Special Button of FiQa Nsz

Hah macam mana, berminat?
kalau berminat apa lagi jom lah sertai. >.<

Syarat-syarat penyertaan:

1. Wajib FOLLOW blog fiqa, klik bawah ini untuk follow:

2. Mesti LIKE FANPAGE fiqa. Klik SINI

3. Buat satu entri bertajuk:
"Mini GiveAway: Bangkitkan Pesonamu"

4. Copy banner di atas ini dan link kan ke SINI.

5. Nyatakan hadiah yang paling anda mahukan, kalau nak tulis sebab musababnya pun lagi fiqa suka. :)

6. Tag sekurang2nya seorang rakan anda dan pastikan diaorang tahu. (banyak pun takpe) >.<

7. Okay bila dah siap, post kan entri anda di kotak komen entri ini.

8. Tarikh tutup penyertaan: 11 Februari 2013
Ditukar kepada: 19 Februari 2013

*Giveaway ini sangat singkat, hanya 2 minggu sahaja. so, cepat2 join!
kalau korang nak share2 GA ni kat kawan2 lain pun boleh :D

*SENARAI PESERTA DI SINI

*SELAMAT MENYERTAI*

Thursday, 14 February 2013

Hadiah Segmen Free Header!

Hai Hai!
Fiqa nak bagi header yang fiqa dah siap edit ikut permintaan pemenang.
Tajuk, tagline semuanya dorang punya permintaan! 
Ada yang panjang2 tagline nya. hmm hampir2 tak muat dalam format header.
Nasib baik muat. Fuh~ lega. hihi :D
Tapi ada seorang memang tak boleh save @ download imagenya. 
(Terpaksa lah fiqa buat screen capture, sory) :/
semua dah siap..alhamdulillah.. :)
http://i.imgur.com/0VPqL27.png
    http://i.imgur.com/eLdZgla.png

*Hope korang suka*

Wednesday, 13 February 2013

Request: Saya Nak Doodle Alif Ismail V2.0


*KLIK BANNER YANG STYLO NI OKAY!*

1. Lekatkan banner ini pada entri anda dan link kepada segmen ini. (DONE!)
2. Nyatakan mengapa anda mahukan doodle alif ismail. (DONE!)
Fiqa mahukan doodle alif sebab doodle dia style sangat! cute! 
Fiqa memang tak reti and tak pernah buat2 doodle ni, 
so sebab tu fiqa nak request doodle alif yang memang awesome ni. >.<

3. Nyatakan warna MATA yang anda mahukan. (DONE!)
Fiqa nak warna UNGU! (sebab fiqa obses warna ungu!)

4. Link kan request anda di bahagian kotak komen di entri ini. (DONE!)

Senang kan untuk dapatkan doodle impian anda dengan PERCUMA!!!!!!!

PERINGATAN: Sila pastikan link yang anda tinggalkan adalah BOLEH dijejaki. Link yang 'broken' adalah sama sekali tidak dilayan... Terima kasih 

*BERDOA UNTUK DAPAT DOODLE ALIF*

Tahniah! Pemenang Segmen Free Header!

SENARAI PESERTA:
Fiqa tayang senarai peserta yang bertuah ni..hehe nampaknya segmen yang ini tidak mendapat sambutan sangat. Mungkin sebab ramai yang dah ada header sendiri..erm tapi takpe lah, ni first time buat segmen free2 ni..hihi fikiran mesti positif. :D
Actually, tarikh tamat segmen lambat lagi..tapi disebabkan fiqa boring tak tahu nak buat apa so fiqa nak edit header korang cepat2 la. Mujur peserta kali ni pun tak ramai, pemilihan pun senang la. Heee >.<
Okay, fiqa umumkan peserta yang menang okay..sat..:)
PEMENANG!:
Tahniah fiqa ucapkan kepada pemenang ye. :D
*Okaylah, kepada pemenang, korang perlu lakukan satu lagi benda tau..^___^
(header fiqa dalam format transparent > PNG)
Buat satu entri bertajuk:
Saya mahukan header dari FiQa Nsz macam..

Dalam entri tu korang kena nyatakan benda2 penting ni:
  • Tajuk header apa? tulisan dan warna? (tulisan boleh rujuk kat Microsoft Word - yang biasa tau)
  • Tagline blog korang? (kalau ada) > tulisan dan warna
  • Gambar apa? (kalau ada) > tempek gambar yang korang nak fiqa edit..kalau nak letak gambar sendiri pun boleh..tapi pastikan gambar yang korang pilih background nya kosong okay. (supaya senang edit).
  • Okay, susun atur header tu korang terangkan nak yang camne k?
  • Lepastu, korang post kan link entri tu kat comment form di bawah ni. Cepat2 tau! :)
*HADIAH HEADER DISINI!*

*kepada yang tak terpilih, thanks support segmen ni k. I appreciate it so much! :D

Segmen: Free Header

*STICKY POST*

Salam. :)
fiqa nak anjurkan satu segmen yang bertajuk: Free Header.

*korang tempek banner ni:
Hehe best kan? >.<
Fiqa buat segmen ini dengan tujuan untuk memberi free header kepada blogger baru.
 *blogger otai pun boleh join tau. :)

Sebelum ini, fiqa sudah taja khas dua header kepada kawan blogger kita. Kalau korang berkenan dengan cara fiqa design header, bolehlah join segmen ni. :D

Ini header fiqa buatkan untuk cik hanim. 


Ini pula header fiqa buatkan untuk eira.


*Hadiah Header ini fiqa akan buatkan untuk 3 orang peserta segmen ini yang bertuah. Design tidak sama seperti header di atas, mengikut permintaan korang.
............................................................................................................

Okay berminat? Kalau berminat, ikuti 
Syarat2 penyertaan:

1. Mesti FOLLOW blog2 berikut:
(korang boleh tekan link atau terus tekan button follow)

FiQa Nsz Official Blog
FiQa Nsz Little Secret


2. Mesti LIKE fanpage fiqa:


3. Buat satu entri bertajuk:
Segmen: Free Header by FiQa Nsz

4. Copy banner di atas dan LINK kan ke entri ini

5. Nyatakan kenapa anda mahu terpilih untuk menerima header percuma daripada fiqa.

6. Tag sekurang2nya seorang rakan anda dan pastikan diaorang tahu. (ramai2 pun takpe) :D

7. Kemudian paste kan link entri anda di comment form di bawah.

8. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 24 Februari 2013.
*SUDAH DITAMATKAN AWAL!*

................................................................................................................................................................

*Nota: pastikan link entri anda adalah yang valid dan sebetulnya. 
Sekiranya penganjur mendapati anda tidak menepati syarat yang ditetapkan, penyertaan akan digugurkan.
Terima Kasih. 


*Yang suka bersegmen*