Sunday, 30 June 2013

Caution No.1! It were bedbugs and silverfish!

 
 
Ya Allah. i got totally surprise tonight.
Lately ni, fiqa memang tak selesa duduk di sini (means u know seroja's dorm at Sarawak)
sebab gatal2 kena gigit dengan binatang yang fiqa sendiri tak tahu apa dia.
Selalunya fiqa sembur dengan ubat nyamuk yang mati binatang ni:
 
 
curious gila. binatang ni memang digusting.
search punya search kat mr.google, rupanya nama dia silverfish or scientific name:
Lepisma saccharina
 
cari punya cari ini dia:
 
Gegat atau nama saintifiknya Lepisma saccharina merupakan serangga kecil tanpa sayap biasanya berukuran antara setengah hingga satu inci. Ia biasanya bewarna biru keperakan, berbentuk ikan, sementara nama saintifiknya menunjukkan ia menakan karbohidrat seperti gula atau kanji. Ia tergolong ke dalam serangga asas susunan Thysanura, dan spesies ini dipercayai wujud selama 300 juta tahun, bermula semenjak Palaeozoic Era .

Spesies gegat tanpa mata, atau berkait rapat dengannya telah dijumpai pada Januari 2006 di dalam gua di Taman Negara Sequoia, California.
Are Silverfish Harmful?

Silverfish are harmless to humans and they eat starchy things like sugar, flour, paper even hair and dandruff but they are disgusting. Common silverfish (Lepisma saccharina) are small wingless insects that wriggle as they move. Their elongated bodies are covered with shiny, silvery grey scales and taper at the end.

SEE? Silverfish tak berbahaya tapi menjijikkan.
so fiqa wonder binatang apa actually yang asyik menggigit ni.

Jawapannya:
BEDBUGS!
Seriously! 
Pijat adalah sejenis serangga parasit yang sukar disedari dari keluarga Cimicidae. Mereka hidup dengan makan darah manusia dan haiwan berdarah panas yang lain.

Pijat (or sometimes bedbugs) adalah serangga parasit kecil. Jenis paling biasa adalah Cimex lectularius. Istilah ini biasanya merujuk kepada spesies yang cenderung menghisap darah manusia. Kesemua serangga dalam keluarga ini hidup menghisap darah sepenuhnya dari haiwan berdarah panas.

Sejumlah kesan yang menjejaskan kesihatan mungkin disebabkan oleh pijat, termasuk radang kulit, kesan psikologi, dan simptom alahan. Diagnosis membabitkan menjumpai pijat dan simptom serasi yang timbul. Rawatan sama juga sekadar merawat simptom.

Di dunia membangun, pijat kebanyakannya dihapuskan sebagai perosak pada awal 1940-an, tetapi semakin meningkat sejak 1995. Oleh kerana jangkitan habitat manusia semakin meningkat, keadaan berkait dengan gigitan pijat juga turut semakin meningkat.Punca sebenar peningkatan ini kurang jelas; ia dikatakan disebabkan peningkatan pengembaraan ke negara asing, peningkatan pertukaran perabut terpakai di rumah-rumah, penumpuan lebih besar pada pengawalan haiwan perosak lain menyebabkan pengabaian pengawalan pijat, dan peningkatan kekebalan pada racun serangga. Bed bugs have been known as human parasites for thousands of years.

Pijat menggemari habitan dalam rumah dan terutamanya di katil atau kawasan tempat tidur yang lain. Pijat sungguhpun tidak nokturnal sepenuhnya, kebanyakannya aktif pada malam hari dan mampu menghisap darah tanpa disedari oleh hos mereka.
 

KESANNYA:
 
gatal-gatal, bengkak dan berwarna kemerahan.

Tanda-tanda gigitan pepijat.
  • Rupa gigitan pepijat adalah sama sahaja dengan rupa kesan gigitan serangga lain seperti nyamuk, semut, kutu, pacat atau lain-lainnya.
  • Namun begitu kita boleh meneka samada ianya kesan gigitan pepijat melalui pemerhatian pada kesan gigitan tersebut.
    • Jika terkena gigitan pertama kali mungkin agak sukar untuk menelah yang ianya adalah gigitan pepijat, tetapi jika lebih daripada sekali pada kawasan yang sama secara berkelompok atau linear, ia menunjukkan bahawa itu adalah kesan gigitan pepijat.
    • Kebiasannya menyorok lebih daripada seekor pada tempat yang sama membuatkan kesan gigitan yang ada senantiasa berligar di kawasan yang berhampiran sahaja.
    • Adanya kesan gigitan lagi pada hari yang keduanya dan juga pada kawasan yang sama mengesahkan lagi bahawa ianya adalah kesan gigitan pepijat yang berada berhampiran menyorok di kawasan yang terkena gigitan tersebut.
    • Kesan kemerahan kecil serta terasa gatal yang membuatkan kita tergaru-garu juga merupakan satu lagi tanda ianya adalah kesan gigitan pepijat. Garuan kita boleh menimbulkan infeksi atau jangkitan pada kulit.
    • Jika kita temui kesan topokan darah yang kecil atau tompokan hitan beripa najis pepijat, itu menandakan memang sah gigitan yang kita ada datang daripada pepijat.
  • Dimanakah kebiasannya kita mendapat kesan gigitan pepijat.
    • Pepijat akan menggigit pada anggota kita di mana-mana saja asalkan ianya terdedah kepada pepijat. Namun kebiasannya kita digigit pepijat di kawasan anggota seperti berikut:
      • Kawasan leher
      • Kawasan muka
      • Kawasan belakang
      • Kawasan tangan dan lengan
      • Kawasan kaki.
  • Berapa lamakah kesan gigitan tersebut mula terasa dan kekal pada kita.
    • Kesan ruam atau gatal pada kulit kita amat bergantung pada individu. Bagi mereka yang mempunyai alahan ia akan menimbulkan kesan ruam yang teruk dan berpanjangan mungkin lebih dari seminggu kerana kesan gigitan demi gigitan dalam tempoh beberap hari.
    • Bagi mereka yang tidak punyai alahan gigitan pula, kadangkala tidak akan mempunyai apa-apa kesanpun.
    • Ada kes di mana kesan ruam hanya akan muncul setelah beberap hari dan ianya amat bergantung pada alahan pada setiap individu.
    • Secara umumnya kesan gigitan mula muncul setelah beberapa jam daripada gigitan dan berkekalan selama 2 atau 3 hari sebelum lega. Jika anda punyai alahan ia akan kekal lebih lama lagi dan kita perlukan rawatan bagi mencegah kesan ini daripada berlanjutan lebih panjang.
  • Adakah gigitan pepejat boleh menyebabkan kita terkena jangkitan penyakit yang merebak.
    • Pada umumnya tidak ada lagi laporan mengatakan pepijat membawa penyakit berjangkit.
    • Gigitannya hanyalah mendatangkan kesan gangguan dan tidak selesa sahaja.
    • Walaubagaimanapun bagi mereka yang ada alahan pada gigitan ia boleh mendatangkan kesan mual serta kejutan yang memberikan kesan psikologi tidak dapat tidur.
  • Bagaimana merawat kesan gigitan pepijat.
    • Untuk menghilang rasa pedih gigitan pepijat, lalukan anggota yang digigit itu pada air suam yang mengalir selama sekurang-kurangnya satu minit. Ini akan membuatkan kita rasa lebih selesa.
    • Untuk kesan pedih yang kuat anda boleh sapukan lotion antiseptik atau krim antibiotik.
    • Bagi mereka yang ada alahan pada gigitan pepijat, anda boleh gunakan 'oral antihistamines' bagi menutup deria badan yang mengesan rasa gatal. Ia ada dalam bentuk pil atau kapsul dan ada juga dalam bentuk semburan.
Bagaimana anda boleh hapuskan terus serangan pepijat daripada rumah anda.

  • Cara terbaik adalah dengan memanggil syarikat perkhidmatan kawalan serangga yang berlesen di kawasan penempatan anda tinggal.
  • Arahkan syarikat tersebut untuk membuat pemeriksaan rapi pada rumah anda dan upah mereka untuk membuat rawatan bagi menghapuskan pepijat yang ada.
  • Jika anda mahu melakukannya sendiri anda boleh membuat beberapa perkara seperti di bawah:
    • Cuci dengan bersih keseluruhan rumah anda.
    • Basuh segala tilam, cadar, selimut serta katil anda dengan menggunakan air panas.
    • Vacum semua karpet dan tempat rekahan yang ada dengan mesin vacum berkuasa tinggi.
    • Balut tilam anda dengan menggunakan cadar tahan pepijat atau 'bedbugs proof cover'.

Friday, 28 June 2013

Ramadhan bakal tiba. :)



selamat datang ramadhan..:D
tinggal beberapa hari lagi umat Islam akan berpuasa. :)


Sunday, 16 June 2013

Culture Shock!

holla! hei hei rinduuu nak menulis panjang2 kat sini..haha
tajuk hari ni ialah culture shock a.k.a kejutan budaya.
haha dah macam nak bagi ceramah lak..okay2 stop merapu.. :P
why fiqa tulis entri mengenai kejutan budaya ni..??
sebab fiqa sendiri mengalaminya sekarang... >.<
perubahan2 budaya di Sarawak..sangat berbeza dari di Johor..
contohnya:
  • MAKANAN

macam sedap je kan gambar makanan ni..haha
nampak mewah..actually gambar ni sekadar perhiasan semata2. hehe
makanan disini bolehlah agak mahal jugak..
kalau ambil lauk seketul ayam goreng dengan nasi sikit dapat la RM2.80..
tapi bila tambah sayur sikit..amik kau!
jadik RM3.50. Zzzz

seriously makanan disini lauknya sama setiap hari di cafe..ayam goreng, ikan goreng, kari dan gulai.
(agak boring laa menghadap lauk yang sama, tapi apa boleh buat, sebat je la dah laparrr)

yang paling shock nya di sini ialah makanan2 di Sarawak lansung tak pedas!
Okay2! Harap maklum yer readers, di Johor, kitorang orang Johor ni kuat makan pedas..
satu hari takde sambal belacan yang cili padi tu mesti tak sah...adoii
haha kat sini, sambal belacan lansung fiqa tak jumpaaaa. aduhh sedih (T-T)
sambal lada di cafe manis...tak rasa pedas lansung..huhu
gratefully mak belikan serunding daging yang pedas..
kalau teringin sangat nak makan pedas, makan dengan serunding..
(dah macam raya pulak an)

tapi stock serunding pun dah nak dekat habis...
satu bekas kecil serunding tu RM12.00. mahal dehhh
jadiknya kalau nak makan pedas lagi makan maggi kari rebus je la. hehe

  • MASA/WAKTU

okay dimaklumkan waktu di sini lebih cepat berbanding di Semenanjung..
pukul 6.30 pagi dah terbit matahari...boleh dapat vitamin D yang cukup. haha
berbeza sedikit kan...segala2 nya cepat di sini..oh ya yang seronoknya masa berbuka puasa la,
sebab masuk waktu solat cepat, jadi buka pun cepat. tu yang syok. hehe

then apa yang kejutan budaya di sini mengenai masa ialah semua kena urus sendiri!
okay jujur ini first time fiqa masuk asrama..sebelum ni semua mak dengan abah yang tolong..
tolong kejutkan bangun pagi, tolong itu, tolong ini. sekarang semua kena buat sendiri... -.-

  • PERBELANJAAN
orite ini rasanya subjek yang paling tough..
sebelum ni, belanja semua main order je.

"ayah, belikan itu, belikan ini, blablabla"

sekarang, semua kena beli sendiri..baru tahu harga barang mahal ke tak..
baru tahu penat nak jalan pergi bandar, pergi koperasi. =.=
baru tahu rasa macam takut nak pegang duit time awal2 bulan,
and of course baru tahu rasa kering duit poket hujung2 bulan. haha

gratefully, mesin atm ada dalam kampus... :)

  • KAWAN
orite chapter ni yang paling menarik rasanya. :)
di tempat yang baru, kita akan kenal kawan baru..dan semuanya baru..
part ni.....part nak ingat nama kawan2 baru la yang paling payah...
bayangkan budak asasi UNIMAS ada dalam 600 lebih..belum kira yang second intake lagi..
satu kelas dalam 150 lebih...haha
kalau dulu masa sekolah menengah memang kenal semua kan?
tak payah cakap la..satu kelas paling banyak pun 40 orang, kalau tak ingat nama memang payah laaa..

okay, jumpaaa macam2 karenah kawan disini..yang paling tough yela loghat.
okay kalau masa sekolah memang semua budak johor.
kat sini, semestinya ada Sarawak, Sabah, Kelantan, Kedah, Terengganu and so on..
loghat diorang semua berbeza2. kadang2 fiqa tak paham pun apa yang diorang cakap tau.
.hmm sabar jela.. -__-

lagi, dialek diorang memang ada certain yang lansung fiqa tak paham.
tapi bila kita dah belajar loghat nya..memang best..
unik sangat2! hehe

well, budak johor loghatnya just 'eh' kat belakang ayat. 
soo that's why kami memang suka tiruu loghat negeri lain. haha

  • PERSEKITARAN

orite ini gambar UNIMAS. baru kampus barat..belum masuk kampus timur lagi...
seriously UNIMAS is so big!
dah macam daerah Kota Tinggi!
no wonder laa ramai student bawak kereta sendiri..tapi kami asasi tak boleh bawak kenderaan lagi. 
kena jadi budak degree dulu baru boleh. hee

okay, fiqa as asasi student belajar di kampus timur sahaja. :)


ini dia whitehouse :)
segala urusan semua disini..

so, setiap hari nak pergi kuliah, kena jalan kaki laa..
dalam 5 or 10 minit sampai laa kat dewan kuliah.
(rasanya berat fiqa dah turun bape kg dah ni dengan hanya berjalan. haha)


okay then, fiqa belajar di dewan kuliah 7, dimana dewan kuliah paling sejuk sekali di kampus timur.
Dewan kuliah 7, famously known as bilik mayat. haha
sebab suhu yang terlampau sejuk. kena pakai sweater yaa....kalau tak freeze kamu di situ.
dan paling best, bila dah sejuk sangat..mula la mata ni buat hal..
even duduk depan pun, mata layu je...buat masa ni belum pernah tidur lagi dalam kelas.
hope sampai end sem la. hehe

nak salin nota di depan...no tak payah..sebab nota is given earlier or after class in their special website.
just download and print sendiri laa. cuma, time kena buat latihan..kadang2 tangan macam tak jalan..sebab jari terlalu sejuk. haha

p/s: printer sangat penting utk dibawa..kalau malas nak print di luar laa. save sikit :)

                    



okay la rasanya sampai sini je entri kali ni..panjang kan. haha
dah macam menulis karangan SPM pun adaa. haha

okay till then, nak study untuk exam test mathematic rabu ni. huhu
soalan SPM punyaa..sekarang hope sangat dapat attend kem easymath yang 4 hari 3 malam habis semua topik. huhu
mahu refresh semua balik sebab sekarang empty. +.+