Saturday, 24 August 2013

Senarai Hadiah Duo Giveaway by Fiqa Nsz & Adam Faiz

SENARAI HADIAH!

1. casing hp rekaan sendiri untuk 2 pemenang by DKDE BLOG



2. shisiedo mask untuk 5 pemenang by Blog Cik Akma




3. long sleeve top / pyjamas untuk seorang pemenang by Dressuana



4. koleksi baju untuk seorang pemenang by The Roselle



5. Feminine wash from jamu seri dewi malam untuk seorang pemenang by Beutskin Essence Datyn Mia


6. Topup RM5 untuk 2 orang pemenang by Sweet Blackcurrant Blog



7. Beauty set untuk 2 pemenang by De Lavenda Shop



8. Kain pasang sutera Vietnam 2 tone untuk seorang pemenang by Koleksi Cinta Raff




9. Kemeja untuk seorang pemenang by De Apple





Back To Basics Giveaway


*KLIK BANNER*

Tarikh tutup:
12 am 6/9/2013

tag:

Harry Styles - Don't let me go [Lyrics + Video]




Now you were standing there right in front of me
I hold on, it's getting harder to breathe
All of a sudden these lights are blinding me
I never noticed how bright they would be

I saw in the corner there is a photograph
No doubt in my mind it's a picture of you
It lies there alone in its bed of broken glass
This bed was never made for two

I'll keep my eyes wide open
I'll keep my arms wide open

Don't let me
Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of feeling alone

Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of feeling alone

I promised one day that I'd bring you back a star
I caught one and it burned a hole in my hand, oh
Seems like these days I watch you from a far
Just trying to make you understand
I'll keep my eyes wide open, yeah

Don't let me
Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of feeling alone
Don't let me
Don't let me go

Don't let me
Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of feeling alone

Don't let me
Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of feeling alone

Don't let me
Don't let me go
'Cause I'm tired of sleeping alone

Tuesday, 20 August 2013

Random Giveaway by FD


*KLIK BANNER*


fiqa choose coklat and teddy bear. :)
hope ada rezeki kali ni..amin..


Tamat: 1 September 2013
*mungkin akan dicepatkan*

GIVEAWAY SAYA NAK TEDDY BEAR BY FARISHA



Here we go!

There were ten in the bed and the little one said, "Roll over, roll over." 
So they all rolled over and one fell out.

Nine! 

There were nine in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Eight! 

There were eight in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Seven! 

There were seven in the bed and the little one said, 
"Roll over, roll over"
So they all rolled over and one fell out.

Six! 

There were six in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Five! 

There were five in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Four! 
There were four in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Three! 

There were three in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

Two! 

There were two in the bed and the little one said, "Roll over, roll over."
So they all rolled over and one fell out.

One! 

There was one in the bed and the little one said, "I'm lonely..."

haha best kan lagu tu. lagi2 ada teddy bear yang kiut miut dalam video tu. fiqa rasa macam nak peluk2 je teddy bear tu. erm, eh pengajaran yang boleh kita ambil dalam video tu selain belajar mengira ialah kegembiraan yang utama bukanla hanya keselesaan semata-mata, tetapi kawan. yup, teddy bear tu sunyi je seorang2 bila dia nak bolot katil tu sorang2, kemudian dia sedar yang dia perlukan kawan. :)
 
oh ya, ada blogger cun and kiut iaitu kak farisha telah baik hati nak kasi teddy bear ni kepada rakan2 blogger lain! aiyoo! siapa tak nak kan??

seperti dalam lagu tu, teddy bear di bawah ini sangat-sangat kesunyian:

alololo kesiannya dia sorang2..nak fiqa teman kan kan kan?

fiqa sudi menjadi teman mu wahai mr. teddy bear,
di kala susah dan senang,
di kala hujan dan panas,
di kala ku sakit dan sihat,
di kala ku sunyi dan gembira,
akan ku bawa mu berlayar ke alam mimpi yang indah bersama-sama. 

(puisi spontan fiqa khas untuk mr.teddy yang gebu. haha)

jadi, apa lagi, mari la kita memeriahkan lagi giveaway ni, jom support kak farisha!

*KLIK BANNER*

Sempena Hari Raya Adilfitri 2013,
Farisha telah mengadakan Giveaway hebat
yang menawarkan Hadiah Teddy Bear sebagai hadiah utama
Dijemput semua sertai Giveaway ini
Siapakah peserta bertuah yang akan memenangi Hadiah ini??
 Klik SINI Untuk join & Lihat hadiah
Giveaway ini sah dari 19-08-2013 sehingga 09-09-2013
Pemenang akan diumumkan pada 10/09/2013
 Good Luck semua ^.^
fiqa tag:
+Adam Faiz 
+Farah Waheda Wahid 
+Fatin Diana 
+cik yaya 
+Anis Athia Mohd Rozi 

Friday, 9 August 2013

Raya dan Oren?


Salam Aidilfitri kepada semua readers blog fiqa nsz..:)

Tiada kata mengucapkan rasa,
Tiada simbol melambangkan cinta.
Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Jom kembali kepada fitrah.
Maaf zahir dan batin. :)

Itu antara salah satu ucapan sms yang fiqa dapat dari kengkawan..yang paling fiqa suka..:D
sebab ayat dia yang pertama dan kedua tu. XD
oh ya, dan juga sms pertama ucapan raya dari kengkawan.. ehem~ #Mr.A   

Okayla stop writing nonsense..hehe
jom kembali kepada tajuk asal. raya dan oren?
haha pelik pelik je fiqa ni letak tajuk entri. :P
Raya pertama fiqa pakai baju oren..sama dengan brader. 
family fiqa memang tak pakai sedondon. bosan deh. haha
 
ini gambar fiqa dengan adik fiqa yang paling kecik sekali, ekin. comel kan dua-dua? hahaXD





ini pulak fiqa dengan adik yang bawah fiqa..eira.  :)



Okay, that's all gambar yang fiqa dapat share..sik boleh banyak-banyak. hehe

hari raya tahun ni memang berbeza sangat sebab tahun ni fiqa raya tanpa salah seorang ahli keluarga yang tersangat penting iaitu arwah datuk fiqa..jom sedekah Al-Fatihah buat arwah datuk.. 

lepas solat raya terus pergi kubur di Kampung Makam Kota Tinggi..memang pelik sangat..sebab sebelum ni fiqa pergi beraya. :)

Then suasana tanah perkuburan tu dah macam pesta. Siap ada orang jual air, aiskrim dengan nugget. Dah macam kat bazar nak jual benda macam tu. Yang jual bunga tu boleh diterima lagi la..haha
Yang kelakarnya..kat tanah perkuburan tu ramai betol mamat motor lepak situ..mereka datang mok tengok awek lalu jak..haihh. *geleng kepala*
menambahkan sesak je..dah la nak masuk situ pun susah..nampak tak betapa ramainya orang pergi tanah perkuburan? 




Sebelum terlupa, fiqa akan mengadakan satu giveaway dalam bulan syawal ni. 
Ikut perancangan giveaway tu akan dipublish pada 18/8/2013
Giveaway tu merupakan giveaway bersama dengan blogger +Adam Faiz :)
Hadiah gerenti gempak insyaAllah. 

Jadi kepada sesiapa yang nak sponser masih ada masa untuk contact sebelum fiqa dan adam faiz publish giveaway tu. Boleh contact fiqa di fanpage atau fb untuk sponser apa-apa sahaja barangan post atau topup. 

KLIK SINI okay untuk ke link fanpage @
KLIK SINI untuk contact di FB.




Wednesday, 7 August 2013

Salam Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin :)


*klik untuk tumbesaran*
*kad raya animated yang fiqa reka khas untuk readers semua menggunakan photoshop kesayangan..hehe
"Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam"

Tuesday, 6 August 2013

Iftar + Reunion!


Semalam event iftar dengan ex-classmate masa sekolah menengah..:)
masing-masing dah masuk U, Matrik, Pra-U, IPTS..
masing-masing dah berubah saiz. haha
rindu tau kat depa ni.. :D

fabn dan seorang junior syira. XD

berbuka kat restauran bangkok village..see? banyak kan ayak atas meja tu. hehe
fiqa order nasi goreng kg + tomyam seafood + apple susu. :P


rindu kat best friends bergossip fiqa..teah dan nadiah. hahaXD


ini pulak alyani dan zura..sorang ke matrik pahang, sorang lagi ke GMI. :)


dak UNIMAS dan dak UITM :P


kesian zura separuh jak..hehe


yang ni penuh gambaq nya. hehe


lastly gambar beramai-ramai. :D


cuma teringat semalam first2 datang fabn tanya, "fiqa, kau suka Az lagi eh?"
terkejut fiqa dia tanya soalan cmtok..rupanya bukan dia sorang ingat fiqa suka Az lagi, Alyani dengan Zura pun.. ni mesti gara-gara fiqa update tweet "Mr.A" kat twitter. hahaXD
*Mr.A tu orang lain. bukan Az, tapi dak Unimas. hehe
entahlah, past is past..life must move on ye tak?

lepastu dengaq citer depa dak matrik ni citer pasal hantu..entah pelik-pelik je kan..haha
hantu karipap ada, hantu dak stress bunuh diri pun ada kat matrik tu. Alhamdulillah kat UNIMAS sikda dengar citer cmtu..XD


*p/s: tanya diorang, semua cuti seminggu, tanya fiqa? 
UNIMAS cuti 2 minggu! jangan jeles! hahaXD


Sunday, 4 August 2013

Rahsia Malam Lailatul Qadar Mengikut Kajian Sains

Rahsia Malam Lailatul Qadar Mengikut Kajian Sains

Manfaatkan malam Ramadhan untuk memperluas ilmu dan membangun keyakinan, Mengapa Ramadhan?




Dalam Islam kita mengenali kewujudan 4 bulan suci, iaitu Dzulkaidah, Dzulhijjah, Muharram dan Rejab. Ramadhan yang bererti panas tidak termasuk sebagai bulan suci. Mengapa Ramadhan dipilih untuk puasa sebulan penuh?
Dalam ilmu astronomi, Radiasi Matahari memiliki siklus 11 tahun. Tahun 2007 sendiri merupakan pengakhiran dari siklus ke 23 sejak pengamatan pertama pada abad 18.




Bumi dilindungi Magnestosphere, sehingga kesan gelombang radiasi tidak terjadi pada sisi bumi yang menghadap matahari (siang hari).




Ketika gelombang radiasi matahari datang, kesannya terasa pada bahagian bumi yang membelakangi matahari (malam hari).




Radiasi di malam hari mempengaruhi tahap getaran otak.




Radiasi dan daya tarikan graviti bulan purnama meningkatkan permukaan air laut dan kehidupan makhluk laut di malam hari. Juga menarik air dalam membran otak dan lebih menggetarkan sel-sel otak. Getaran sel otak menggambarkan tahap kesedaran dan aktiviti otak.
Umat Islam dianjurkan untuk berpuasa sunat 3 hari “shaumul biidh” pada ketika bulan penuh setiap tanggal 13,14, dan 15 bulan-bulan Hijriyah dan menghidupkan malam-malamnya.
Tahap radiasi ini bervariasi antara 0-100,000 dan di skala S1-S5 oleh NOAA




Berdasarkan kajian , radiasi sebesar 1000 MeV particles s-1 ster-1 cm-2 terjadi 10 kali dalam satu siklus 11 tahun, atau terjadi setiap 13 bulan sekali. Radiasi sebesar1000 MeV particles s-1 ster-1 cm-2 ini digolongkan dalam skala S3, dan mulai berbahaya bagi manusia sebesar 1 chest x-ray.
Radiasi dengan siklus 11.7 bulan (1 tahun hijriyah) adalah sebesar 800 MeV particles s-1 ster-1 cm-2.




Mengarah pada hipotesis malam Lailatul Qadar Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan (QS Al Qadr 97:3).


Building Block
  • Siklus satu tahunan (hijriyah) bernilai 1000 x bulan purnama.
  • Malam yang nilainya 1000 bulan purnama adalah Lailatul Qadr.
  • Lailatul Qadr terjadi di bulan Ramadhan.
  • Jadi siklus badai matahari yang berulang setiap satu tahun (hijriyah) terjadi setiap bulan Ramadhan.



Itulah sebabnya
  • Sejarah para nabi menunjukkan bahawa mereka senang merenungkan hakikat kehidupan, bertapa, pada setiap bulan Ramadhan.
  • Secara umum wahyu-wahyu tentang ajaran agama yang memerlukan tahap pemahaman yang tinggi, banyak diturunkan di malam-malam bulan Ramadhan.
  • Penataan ayat-ayat Al Quran ke dalam surah-surah seperti yang wujud ketika ini, dilakukan Nabi Muhammad pada malam-malam bulan Ramadhan.
  • Umat Islam diajak untuk menghidupkan malam-malam di bulan Ramadhan.
  • Lebih utama adalah i’tiqaf di masjid pada 10 malam terakhir, pada malam-malam sebelum dan setelah Lailatul Qadr.



Tenaga tambahan untuk pembelajaran di bulan Ramadhan
  • Untuk dapat beribadah pada malam Ramadhan diperlukan tenaga ekstra.
  • Kenyataannya puasa siang hari bukanlah menyebabkan tubuh kekurangan / kehabisan tenaga.
  • Oleh itu puasa menggunakan 10% tenaga tubuh kerana tidak digunakan untuk mencerna makanan.
  • Tenaga yang diguna ini sangat membantu pemahaman pelajaran di malam hari.



Three in One di bulan Ramadhan
  • Efektif memahami Al Quran di malam hari.
  • Detoksifikasi dan Manajemen Tenaga di siang hari.
  • Kembali fitrah setelah berpuasa 28 hari berturut-turut.

Manfaatkan malam-malam Ramadhan
  • Untuk dapat mudah memahami makna kehidupan secara komprehensif dan benar, manfaatkan kecerdassan otak di kesunyian malam Lailatul Qadar.
  • Untuk mendapat pemahaman lebih luas, malam-malam di sekitar Lailatul Qadr (10 malam terakhir Ramadhan).
  • Lebih baik lagi kalau dimulai malam pertama Ramadhan.
  • Hasil renungan malam ini harus dapat kita implementasikan dalam kehidupan sehari-hari.
  • Nikmat hidup akan diperoleh jika kita berkontribusi positif kepada kehidupan dunia dengan berserah diri kepadaNya.
  • Nikmat kehidupan akhirat akan diperoleh bila kita mampu selalu menikmati dan mensyukuri kehidupan dunia.
credit to: Detik Islam