Thursday, 2 January 2014

Azam 2014 - Projek Diet Aku Mahu Kurus !

Salam. Hi guys !
Macam mana first day persekolahan?
best? penat kan? haha
fiqa takde laa penat mana tapi penat laa jugak.
Ceh sedangkan bukannya baru start sekolah pun hik3. 


Okayy melalut sudah. Lari dari topik asal. haha
Azam 2014, sama je sebenarnya dengan azam tahun sebelum2 ni,
cuma kali ni fiqa betul2 buat dan siap namakan lagi sebagai
Projek Diet Aku Mahu Kurus !


Dalam projek diet ni,
fiqa dan rumet fiqa sekali ter'involve' haha.
Blogger Dayah kalau korang nak tahu siapa. XD

Misi utama projek ni - HINDARKAN NASI !
Kalau korang nak tahu, nasi mengandungi kalori yang sangat tinggi dari yang diperlukan dalam badan.
Alhasilnya, fiqa dah berjaya elakkan nasi selama 5 hari termasuk hari ini.
Fiqa gantikan pengambilan nasi dengan karbohidrat lain yang mempunyai kadar kalori yang lebih rendah iaitu roti. Other than that, fiqa makan roti tu dengan tuna (protein), buah-buahan dan oat.
Fiqa juga memperbanyak pengambilan air kosong (air minuman biasa) setiap hari.





Oh ya, kalau tak nak makan nasi, boleh je makan lauk sahaja semata-mata.
Ambil lauk yang tidak berminyak sangat. Susah juga laa fiqa nak amalkan cara ni sebab fiqa tak pasti berapa tinggi kalori dalam masakan di cafe tu. Life di Universiti, agak susah nak amalkan diet yang betul2 sihat sbb tiada peti ais, dapur. :(





Then mulai hari ni jugak fiqa buat exercise sit-up. 
Actually fiqa rancang nak amalkan sit-up ni 20 kali sehari tapi harini terbuat 40 kali. hehe
Best tau buat sit-up ni sebab exercise ni dapat mengempiskan perut yang buncit.
Kalau korang tak biasa buat, memang agak susah, tapi kalau dah biasa senang je. :)


Btw, doakan fiqa berjaya dalam projek kali ni. haha
Fiqa akan cuba teruskan projek ni selama sebulan. kalau success, akan diteruskan. :D


Untuk cantik, kita perlukan pengorbanan. XD


13 comments:

  1. Assalamualaikum wbt.. Tasha nak jemput join Giveaway tasha dan cik akie yang pertama dalam tahun 2014... macam2 hadiah menarik...
    jom join ramai-ramai...
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2013/12/happy-new-year-giveaway-by-tasha-cik.html

    tasha doakan azam fiqa thun ni terlaksana....

    ReplyDelete
  2. semoga berjaya kurus..hehe..
    jemput join.. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/01/first-giveaway-by-szl.html

    ReplyDelete
  3. Salam
    Leh try set bjet slim shaklee.bln ni promosi alfalfa.hrga jauh lbh murah.
    Sms/whatsapp 0174636210

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sempat lagi promote. sory tak pakai produk :)

      Delete
  4. projek diet kerana apa? tak mkn nasi kerana takde duit ke~ hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk mendapatkan badan yg lansing laa. ada duit haha. dapat jimat sekali. :3

      Delete
  5. projek-projek jugak.. blajar jgn lupa.. solat jgn tinggal~ guess who?? hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye. belajar tak lupa. solat tak tinggal. entah. mana laa fiqa tahu -,-

      Delete
  6. JOIN NI JOM
    http://iamliniey.blogspot.com/2014/01/handphone-giveaway-by-syuhada1981com.html

    ReplyDelete
  7. Dear...caiyok2..moga Allah mudahkan usaha adik yer...

    Sedikit perkongsian tentang topic sama di blog akak yer

    https://mamasyafi.wordpress.com/2013/08/22/bila-lecithin-dan-alfalfa-bergabung

    https://mamasyafi.wordpress.com/2013/12/25/set-slimming-budget-shaklee-lecithin-alfalfa-real-life-stories/

    ReplyDelete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.