Friday, 16 May 2014

Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana InovasiGURU: PENCETUS KREATIVITI, PENJANA INOVASI 


1. DEFINISI: 


1.1 GURU: Kata GURU merangkumi semua warga pendidik yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara. 

1.2 PENCETUS: Merujuk maksud peranan untuk menimbulkan sesuatu ilham/idea atau mengeluarkan sesuatu seperti ilmu. Guru bertindak sebagai pencetus idea kepada kreativiti dalam usaha melahirkan generasi intelek. 

1.3 KREATIVITI: Didefinisikan sebagai penghasilan idea, kebolehan untuk mencipta atau proses pemikiran yang mendorong dalam pencetusan idea baru dan berdaya kreatif. 

1.4 PENJANA: Merujuk maksud guru sebagai penggerak atau perantara yang paling penting dalam proses transformasi ke arah keberhasilan. 

1.5 INOVASI: Didefinisikan sebagai pengaplikasian kreativiti, pembaharuan, modifikasi, kaedah dan sistem bagi mencari jalan untuk menghasilkan produk baru dan perkhidmatan yang lebih baik, bermakna dan bernilai. 
Selamat Hari Guru fiqa ucapkan kepada semua guru di Malaysia terutama cikgu2 yang pernah mengajar fiqa tak kira dari pra-sekolah (Tadika Kemas), sekolah rendah (SK Laksamana), sekolah menengah (SMK Tun Habab) dan universiti (UNIMAS).

Sacrifice is greater than love
character is greater than beauty
humanity is greater than wealth
BUT
nothing is greater than a teacher.

3 comments:

 1. olla ! fiqa .. datang singgah sini .. tahniah infinite GA yg meriah .. btw, meh3 suka2 dlu terima award neh.. anda ditag .. hehe

  http://keyranazleen.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. eh fiqa kena tag? haha terima kasihhh :p

   Delete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.