Sunday, 1 June 2014

Antara Minat dan Serasi.


Assalamualaikum. :)
Hi peeps! Happy Jun dan salam syaaban!
Harini fiqa ada idea sikit nak tulis. Mengenai keserasian dan minat.
Hmm, mungkin korang pernah mengalaminya, dan rasanya semua orang pernah mengalaminya.




Antara minat dan serasi?
Apa yang penting sangat ni?
Tahu tak, bila kita sudah ada minat yang sama, disitu lah timbulnya keserasian.
Itu lah kunci utama dalam perhubungan. Yup, harini fiqa nak ulas sikit mengenai perhubungan, minat dan keserasian. Fiqa bagi contoh kes (diperbaiki dan diubah)

|
|
|
Kes 1:

Si Dia: Hi!
Fiqa: hi too!
Si Dia: best tak cerita full house? Saya nak try download la.
Fiqa: Best jugak, tapi cerita tu dah lama. Btw, running man ep 198 dah keluar ke belum?
Si Dia: mungkin dalam minggu ni, nanti dah keluar saya downloadkan. Oh ya, saya nak copy citer2 dalam lappy awak eh.
Fiqa: okay no prob! btw, Infinite dah buat comeback Last Romeo!
Si Dia: oh Infinite? diorang cool la. daebak!
Fiqa: dah tengok?
Si Dia: semestinya dah. walaupun saya peminat SNSD dan Apink. dah tengok mv Mr.Mr?
Fiqa: dah! Fiqa suka tarian diorang masa part baju korporat tu. :)
Si Dia: best right? :D 

dan perbualan meleret-leret sehingga salah seorang dari kami tertidur. Esok sambung balik cerita. Haha. Best right bila ada minat yang sama? Perbualan tahan lebih lama dari biasa. Okay jom tengok kes seterusnya.

|
|
|

Kes 2:

Si Dia: Hi comel!
Si Dia: Awak apa khabar?
Si Dia: Awak sihat?
(ambil masa yang lama untuk balas kerana intro yang pelik dan memualkan)
Fiqa: Hi.. dah kenapa panggil orang comel ni? pelik -.-
Si Dia: Alaa saje je, takkan tak boleh.
(chat tergantung macam tu je)

Esok harinya:
Fiqa: Annyeong!
Si Dia: Apa tu sayang? tak paham?
Fiqa: Maksudnya hello. (boys, fiqa nak ingatkan if korang takde apa2 relation, jangan la dok panggil kami dengan panggilan sayang honey sweet baby etc coz ia memualkan, mood nak chat pun hilang)
Si Dia: Kenapa minat korea? best sangat ker Korea ni? Maaf cakap, tapi saya tengok korea ni terlebih gedik je.
(ambil masa yang lama untuk balas)
Fiqa: Best laa. Diorang punya tarian menarik, plus diorang kelakar.
Si Dia: ooo yeke? 
(chat terhenti lagi disitu, sebab fiqa malas nak layan, mood dah hilang sebab orang kutuk minat kita)


So, korang paham kan? Plus sekarang ni fiqa pemalas giler nak chat. But fiqa akan layat chat tu if ada minat yang sama sebab perbualan akan jadi lebih exciting dan menarik. Takde lah membosankan. Jadi bosan if layan chat dengan orang yang takde sama minat dengan kita. Setuju?




Kesimpulannya:
Keserasian akan timbul bila ada minat yang sama.



- THE END -

8 comments:

  1. hye! sebenarnya kita boleh je jadi serasi dengan orang yg kita suka, as long as that person boleh respect kita punya minat walaupun dia xminat.. and dia pon try untuk minat ap yg kita minat, tp klaw xminat pon xpa, asalkan dia respect.. hee and as dia xpunya minat yg sama ngan kita, so kita pon boleh belajar minat dia, mana tahu menarikkan? so boleh tambah minat, ilmu and so on. tapi there are many types of people. so depends on orang la kan.. and harap kita dapat orang yg sefahaman ngan kita, kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. that's right. sbb tu respect sgt penting. btw nice conclusion too. ^^

      Delete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.