Tuesday, 10 June 2014

Polaroid oh Polaroid.


Assalamualaikum. :)
Hai peeps! Okay, saje je bosan takde kerja fiqa mengedit gambar ni jadi style polaroid.
Yang ni, memang fiqa pemalas gila nak edit guna photoshop sebabnya sekarang ni fiqa guna CS6, so sangat menyusahkan. Banyak lagi yang fiqa tak paham. (ni gara2 lepas format laptop, semua benda bertukar -_-) Erm, rindu CS5! huhuhu. *siapa tahu nak install CS5 crack no trial tolong la kasi tahu fiqa eh.

Sekarang ni kan tengah famous polaroid ni. Kalau korang tak tahu apa polaroid tu ~ erm tak up to date laa. hahaha gurau k jangan marrraa.. Kamera polaroid ni boleh tahan laa mahal, dia guna film polaroid, bila snap picture je, terus keluar gambarnya. Maksudnya~ no edit2 k macam camera 360. hehe



Nice kan? Fiqa teringin jugak nak beli satu. Tapi kena tunggu ada duit laa. So nak tunggu kerja, ada duit, lambat, so fiqa edit je laa gambar yang fiqa mahukan jadi ala-ala polaroid. hehe. >.<



Ni fiqa guna applikasi polaroid kat internet sebab nak guna photoscape fiqa tak jumpa cemana nak transparentkan background dia. So lepas tu fiqa just tambah tulisan guna photoshop. Then siap! Simple right? So ini dia gambar "The Owner" yang baru kat sidebar tu. Polaroid style... eceeehh. :P

|
*p/s: kalau teringin sangat nak gambar polaroid tapi nak jimat, beli je kertas gambar A4 tu lepas tu korang print la banyak2 make sure gambar tu korang edit dulu ikut size polaroid. Lepastu korang potong kecik2 then jadi laa polaroid ye tak?
HAHAHA k idea mengarut dari fiqa. Annyeong!


33 comments:

  1. ni bkn camera instax mini ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiqa copy gambar ni kat google, under polaroid keyword. :)
      *so ye kot, fokus utama bukan pada jenama kamera.. tapi type camera tuu

      Delete
    2. instax mini pon kamera polaroid actually. ade orang panggil instant camera. sekitar MYR300-MYR450 klu kt KL.

      Delete
    3. waa khamsi macam tahu banyak mengenai gajet2 ni. minat gajet?

      Delete
    4. Tak semua gadget.. saya minat kamera..especially yang pakai filem dan polaroid. :P

      Delete
    5. ohh patutlah tahu banyak pasal kamera polaroid. nice! sbb kamera guna filem ni kan lebih klasik dan mempunyai nilai estetik yang tinggi ^^

      Delete
    6. haha..xde la tahu banyak sangat. Exactly..filem memang best!

      tengok ni: http://stanzaku.blogspot.com/2014/05/tuanku-abdul-rahman-street.html

      n ni: http://stanzaku.blogspot.com/2014/04/yashica-di-kota-bharu.html

      :)

      Delete
    7. cantik semua hasil karya khamsi :)

      Delete
    8. main amik je pun still cantik. means mmg ada bakat laa ni :)

      Delete
    9. Alamak..ke situ pulak. Tak dek la Fiqa..

      Delete
  2. Tak mengarutlah... pasal saya pun buat jugak

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. haha ada2 je. alhamdulillah. >.<

      Delete
  4. kak fiqaaa! buat cmne ni? boleh ajar saya tak? cantik lahh >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiqa guna laman web ni --> http://www.photo-kako.com/en/polaroid.cgi
      selamat mencuba :)

      Delete
  5. Zumal pun nak juga Polaroid camera tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. ramai yg berhajat nakkan kamera tu ^^

      Delete
  6. camera tak mahal mne.. filem die y mahal.. sepuluh keping dah MYR25-MYR35.

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's why sy stick dengan kamera filem. hasil pon menarik gak.

      Delete
    2. takde la photographer sangat pun Fiqa.. beginner n amateur je baru.

      Delete
  7. camera paraloid brape ratus hrga dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada org kata dalam 3 rat hingga 4 rat. depends pada jenama :)

      Delete
    2. yang best...fujifilm instax mini neo classic.. ngan design classic..memang da bomb! http://stanzaku.blogspot.com/2013/11/instax-mini-90-neo-classic.html

      Delete
  8. tringin nak ade stu..mcm bes ajeee

    ReplyDelete
  9. macam makin kurus lah U!

    ReplyDelete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.