Sunday, 18 January 2015

Rating site pengiklanan favorite untuk buat duit!


Assalamualaikum. :)
Nak share sikit site pengiklanan selama fiqa berblogging. Site yang mana bawak untung besar, yang mana takde bawak untung lansung. Haha. Yang penting, antara banyak2 site ni, mesti ada yang fiqa paling suka. Means, paling laju dapat duit and paling senang. 




Antara site pengiklanan yang fiqa pernah/sedang join:
  • Nuffnang (rate 0/10)
Okay, site ni memang ramai blogger guna sebab dia bayar cash guna pos so untuk blogger bawah umur yang takde account bank pun boleh join site ni. Itu satu kelebihan dia. But kenapa fiqa rate 0? hehe sebab dia fiqa pernah citer dulu kat blog tapi sebab entri tu menimbulkan kontroversi fiqa dah unpublish. Anyway, memang dah lama berhenti dari nuffnang ni sebab dia perlukan kesetiaan. Means kalau nak duit dari nuffnang, korang memang tak boleh nak letak iklan lain dalam blog korang. Erm, fiqa bukan jenis yang setia nak letak satu iklan je (?)

  • Lazada Affliate (can't rate, still don't know how to use it lol)
Fiqa masih baru dan still tak paham nak guna lazada affliate ni. Tengok kat website2 besar ramai yang guna pengiklanan ni. So mesti best la kan? 

  • Agen Affliate (rate 0/10)
yang ni pulak tengok la earning fiqa. RM0.00. Yang affliate ni payah sikit nak masuk. Fiqa dah share banyak kali pun, kena ada orang join job yang ditawarkan tu baru boleh dapat duit. So kesimpulannya, bagi fiqa tak best untuk share iklan macamni. :/

  • Komli (rate 3/10)
Komli ni syarikat luar negara. Yang ni pulak biasanya blog yang mempunyai trafik tinggi je boleh dapat apply. Fiqa pun nasib2 je dapat apply Komli ni. Dah naik USD0.37 (RM1.32) kira okaylah ni. Hehe. Nanti fiqa rajin2 kan diri update blog lepasni. ^^

  • Intag (rate 4/10)
Intag ni pun sama luar negara punya syarikat pengiklanan. Untuk site ni, Intag sendiri yang request untuk bekerjasama dengan blog fiqa. Masih baru lagi, dah ada earning USD0.12 (RM0.43).

  • Churpchurp (rate 5/10)
Churpchurp ni pengiklanan under nuffnang. Tapi yang ni best lagi. Cuma satu je kena rajin share lepastu bila earning dah cukup RM100 baru boleh cashout. Yang takde account bank pun boleh join sebab pembayaran melalui cash pos. Tapi bagi fiqa lambat sikit. Lagi best online transfer. :P
Untuk churpchurp, earning terbaru RM4.70 (long way to go nak cash out again) and fiqa dah pernah cash out RM105.60 dari site ni. :)

  • Exabytes (rate 6/10)
Exabyte ni pun best kalau korang nak goyang kaki lepastu confirm dapat duit. Tapi yang lecehnya dia ni pun macam Komli. Blog traffic tinggi je boleh dapat mohon. Fiqa dapat sekali earning RM45 dari exabyte ni.

  • 8share (rate 9/10)
Okay ni antara site favorite fiqa. 8share ni memang tersangat mudah dan duit masyuk. Earning sekarang RM48, tinggal lagi RM2 je lepastu boleh cashout. Fiqa dah pernah cashout RM180 sebelum ni dari 8share. [Boleh refer entri ni] Best sebab dia bayar ke account bank terus. So untuk site ni, kena ada account bank baru boleh join. High recommend to use this advertisement site for those who are harworking to share the ads in social media. ~^^

  • Adf.ly (rate 10/10)
Adf.ly ni pun fiqa suka sangat. Yang ni syarikat luar negara dan pembayaran ke account paypal. Best sebab fiqa ni memang suka share link kat blog. Lepastu share sekali, repeat payment. Adf,ly ni akan automatik bayar tiap2 bulan ke account paypal so tak payah susah2 cashout. Earning untuk adf.ly ni yang fiqa pernah dapat sebanyak USD21.92 (RM78). High recommend to use this advertisement site for those who are only hardworking to share the ads once and lazy to repeat the share but you got the repeat payment. (like me haha) :D

___________________________________________________________________

Ini ranking bagi fiqa. Bagi korang macam mana pulak?
So konklusinya, berblogging memang boleh menjana pendapatan sampingan. Kalau takde blog? boleh je tapi kena ada social media lain macam facebook or twitter untuk share iklan2 ni. But recommend to use blog, because it is more easier. :)

4 comments:

  1. Terima kasih . Review yang bagus.... Kalau takda blog pun boleh juga.. Kalau kita tuh femes mcm artis ...keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prob. :)
      hehe betul la tu. kalau retis lagi senang XD

      Delete
  2. Rasanya mcm nak apply semua..Terima kasih atas reviewnya

    ReplyDelete

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.