Thursday, 15 January 2015

Tutorial:Scroll Box untuk Blog Archive


Assalamualaikum. :)
Fiqa nak share cara2 buat scroll box untuk blog archive. Buat tuto alang2 dalam proses mengedit blog ni. Bak kata pepatah sambil menyelam sambil minum air. :p

1. First, korang bukak Dashboard > Template > Edit Template
2. Then korang tekan kat mana2 kat coding2 tu, pastu tekan CTRL+F (nanti akan keluar kotak untuk memudahkan korang mencari code)
3. Paste code ni kat kotak carian 
<div id='ArchiveList'>

4. Nanti dia akan keluar macamni:

5. Atas code yang highlight tu, ada code ni kan?
<div class='widget-content'>

6. Korang gantikan code "<div class='widget-content'>" ni dengan code ni:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

7. Nanti dia akan jadi macamni:

8. Lepastu korang tekan Save Template. Then preview. Kalau korang ikut semua step yang fiqa terangkan di atas ni, blog archive korang akan jadi macamni:

Selamat Mencuba! :)



No comments:

Post a Comment

thanks a lot for the comment :D
*your comment will be publish later.