Monday, 28 March 2016

Monday Blues: We fall in love with people we can't have

Assalamualaikum. :)
Me indeed.. but unfortunately,
because...
and he already taken.

Friday, 11 March 2016

Page views engagement from France is more than my country?

Assalamualaikum. :)


Hi peeps. Just a little bit surprise and at the same time weird when I view the stats of my blog this week. Overall page views in a week I got from France is the highest with 1,074 views while Spain in the second place with 292 views and in the third place Malaysia with 200 views. I'm a Malaysian blogger but the views come from Malaysia is dropping too much nowadays. So what is actually happen to my blog? :(




Thursday, 10 March 2016

INFINITE’s L Cast in First Lead Role for Upcoming Drama "Blue In My Heart"


Who's excited for L new drama? L got his first lead role in the drama was a very good news for inspirit and eLements! (previously he got first lead role in Mr. Shark movie).


According to to news outlet Ilgan Sports, and translated by Soompi, Infinite L will be portraying Kang Jae Ho who falls in love with the Philippines after vacationing there. He ends up setting up a small travel agency there named Happy Walking.

His character is described as having a bright personality and a real people person. While being honest he is also very proud. He’s great at cooking but not good at drinking alcohol. Although his agency only has one driver and two tour buses, his business is growing and receiving more requests.

The drama’s storyline involves a love story between a global pop star and a travel agency employee. Apparently, there will be many scenes involving the entertainment and broadcasting industries. Writer Yoo Young Eun who previously wrote “Glowing She” and “Romance Island” will be penning “The Blue of My Heart.”

“The Blue of My Heart” is expected to have a total of 10 hour-long episodes. Filming will start in April and continue until June. The drama aims to air in Korea, China, and Japan at the same time. It is currently in talks with MBC Dramanet.

Credit to 1 | 2
Can't wait for this project! L-shi fighting!

Tuesday, 1 March 2016

Ada apa dengan Aquatic Science?


Assalamualaikum. :)
Hi peeps. Tetiba rasa nak share sikit pasal course yang fiqa ambil ni. Undergraduate studies of Aquatic Science Resource Management in UNIMAS. Sebelum ni nak cerita pasal course ni, tapi tak sempat-sempat sampai la satu course mate share status dia tentang course ni.

Sampai sekarang masih banyak yang tak tahu perbezaan antara Marine Science & Aquatic Science. Bila sebut akuatik pasti orang ingat kita akan belajar mengenai ikan semata2, ataupun anda adalah perantis Pandalela Rinong (orang terkeliru dengan acara akuatik dalam arena sukan). Untuk membuka mata masyarakat yang sering terkeliru maka saya ingin mengatakan ini sahaja- 🐬Sains akuatik merangkumi Freshwater science, Marine science dan estuarines. Dari situ kita tahu bahawa Marine science adalah sebahagian dari aquatic science dan program ini bukan hanya belajar mengenai ikan, surprisingly this programme more than what you could imagine. Program ini merangkumi physical & biological oceanography serta limnology. Pelajar akuatik juga belajar mengenai genetic & reefs. Jangan menilai atau mengata sesuatu yang anda sendiri pun tidak pasti, dan jangan ketawakan kawan anda bila dia sebut program yang anda rasa senang tapi sebenarnya 'the struggle is real'. 😊 - Tipah Lihong

I like this status actually. Well said by her. Yup, the struggle learning this course is real. Tapi ia berbaloi. Kenapa fiqa kata berbaloi?


1. Kita belajar banyak benda baru. Contoh open sea. Korang tahu tak ikan laut dalam darah kaler biru? Sebab low oxygen adaptation. And ada ikan yang bentuk lembik2 cam jelly tu sebab dia takde skeleton atau muscle, iaitu blobfish. Oxygen yang kita guna untuk bernafas ni bukan banyak dihasilkan oleh pokok, tapi oleh phytoplankton, microorganism yang hidup terapung di lautan?

   


2. Open sea is like desert. Desert tu kan luas, tapi dalam dia ada macam2 makhluk yang hidup disitu kan? Sama la macam laut. Korang tahu Mariana Trench? Kedalaman Mariana Trench lebih dari 11km, kalah Mount Everest yang tinggi 8km.



3. Adventure. This is most important for me. Belajar course ni, fiqa kena pergi field trip tiap2 semester. Sampling, ukur kemasinan air laut, tangkap ketam, kira quality air, semua dah buat. Penat? Taklah, penat sikit tu apalah sangat dibandingkan dengan pengalaman yang kita dapat.

 

4. Enjoy the nature, appreciate it more. Well, kalau korang rasa nak study sambil enjoy nature, ni course terbaik. Pantai, sungai, like healing trip for me. 


5. It more specific. Course ni, specific, dia memang belajar pasal aquatic dan seangkatannya. So kalau korang senang dapat kerja after graduate. Nak sambung PHD pun boleh. Tapi bukan Penyakit Hasad Dengki tau, tapi Doctor of Philosophy. Bukan apa, sebab sekarang ni banyak sangat jumpa budak2 IPT yang tak graduate tapi PHD dia, kemain.



Sebenarnya ada banyak lagi boleh cerita, tapi kalau korang nak tahu lebih lanjut, datang je laman web >> FRST unimas <<
Ramai yang tak tahu, lepastu buat2 tahu pasal course ni. Memang budak2 course ni sikit, tak ramai pun. Sebab ramai reject. Sebab tanggapan masyarat, nak jadi nelayan ke belajar ni?

|
|
Heh, nelayan pun apa salahnya ye tak. Kita jadi bos nelayan. We culture aquatic life and do business, we can be billionaire.